Japan geeft toestemming voor herstart kerncentrale

autoriteiten in Japan hebben toestemming gegeven voor de herstart van de kerncentrale Sendai. Het is de eerste centrale die met nieuwe veiligheidsregels gaat opereren, na de ramp met kerncentrale Fukushima.

Tegenstanders van kernenergie bij het regionale bestuursgebouw.
Tegenstanders van kernenergie bij het regionale bestuursgebouw. AFP / Jiji Press

De autoriteiten in Japan hebben toestemming gegeven voor de herstart van de kerncentrale Sendai. Het is de eerste centrale die met nieuwe veiligheidsregels gaat opereren, na de ramp met kerncentrale Fukushima.

Het opstarten van de kerncentrale is een overwinning van de regering van premier Shinzo Abe, die herhaaldelijk heeft gewezen op het belang van kernenergie voor Japan. Abe wil de 48 dichte reactoren graag weer opstarten. Japan heeft, als vervanging van atoomenergie, dure fossiele brandstoffen moeten importeren. Vóór de ramp haalde het land zo’n dertig procent van de energie uit atoomkracht.

Maar bewoners maken zich zorgen over de risico’s van kernenergie voor gezondheid en milieu. De kernramp bij Fukushima als gevolg van een zeebeving en tsunami vond drie jaar geleden plaats. Tegenstanders van de heropening van de reactor hielden borden met ‘Nee!’ omhoog en riepen leuzen als ‘Bescherm burgerlevens’ en ‘Schaam je’.

De kerncentrale Sendai ligt zo’n duizend kilometer ten zuidwesten van Tokio in de regio Kagoshima. Naar verwachting zal de centrale volgend jaar pas opengaan, als alle veiligheidstesten helemaal zijn afgerond.

    • Mirjam Remie