‘Akkoord over vrede in Zuid-Soedan’

De strijdende partijen in Zuid-Soedan staan links en rechts: links president Salva Kiir, rechts rebellenleider Riek Machar. In het midden de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete. Foto AFP

De strijdende partijen in Zuid-Soedan zijn vandaag een vredesakkoord overeengekomen, heeft de hoofdbemiddelaar van de regionale Afrikaanse organisatie IGAD gezegd na twee dagen onderhandelen. Het zou het einde betekenen van maandenlang geweld in het land, dat in 2011 onafhankelijk werd van Soedan.

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan het vredesakkoord, schrijft persbureau Reuters. Wel heeft IGAD gezegd dat er onder andere reisverboden uitgevaardigd zullen worden en tegoeden bevroren zullen worden, mocht een van de partijen de overeenkomst schenden.

Vorig jaar december braken er gevechten uit na maandenlange politieke spanningen tussen president Salva Kiir en zijn ontslagen vicepresident Riek Machar. Duizenden burgers zijn omgekomen en naar schatting meer dan een miljoen mensen zijn dakloos geraakt. Volgens de Verenigde Naties hebben beide partijen in het conflict misdaden tegen de menselijkheid begaan.

Bestand in mei al snel geschonden

De vraag is natuurlijk wel of de overeenkomst nu stand gaat houden. In mei kwamen Kiir en Machar een bestand overeen, dat vervolgens al na twee dagen werd geschonden.

In juni was er ook al sprake van een vredesdeal, maar tot daadwerkelijke vrede is het tot nu toe niet gekomen.

    • Frank Huiskamp