Adriaan van Dis, Crossing Border, val Berlijnse Muur, David Byrne

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Adriaan van Dis, Crossing Border, de val van de Muur, David Byrne en veel meer.

Fictie

Bloedeerlijk afrekenen met mammie

Niet alleen zijn moeder maar ook schrijver Adriaan van Dis zelf heeft soms monsterlijke trekken. In een ‘memoir’ probeert hij via herinneringen in contact te komen met haar. En dat lukt.
Door Arjen Fortuin. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie en deel deze op Facebook en Twitter.

Kijk even mee in het Sovjetbrein

In relatieve stilte klom de Wit-Russische schrijfster Svetlana Alexijevitsj op tot Nobelprijskandidaat. En terecht, zo blijkt uit de door haar opgetekende, aangrijpende levensverhalen uit de twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Door Michel Krielaars. U bent abonnee? Lees hier het hele artikel en deel deze op Facebook en Twitter.

Non-fictie

De pluizen in het hoofd van Gorbatsjov

Over de onttakeling van de Sovjet-Unie en de besluitvorming in de DDR op 9 november 1989, de dag waarop de Muur viel, bestaan tal van misverstanden. De mythes worden in nieuwe, soms heel spannende historische studies ontrafeld.
Door Ronald Havenaar. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie en deel deze op Facebook en Twitter.

Boem! Paukeslag! Literatuur!

Volgende week donderdag stroomt Den Haag vol voor Crossing Border, dat is teruggekeerd naar zijn literaire roots. Ian McEwan, Gary Shteyngart en Paolo Giordano, Antonio Lobo Antunes en Per Petterson zijn blikvangers. Door Auke Hulst, Joyce Roodnat, Ger Groot en Kester Freriks.

Reis langs ufo’s en commu-kubussen

In voormalige Oostbloklanden wemelt het van de materiële sporen van het communisme. Niet alleen de Plattenbauflats, maar ook kolengraafmachines en beeldhouwwerken, zo blijkt uit een originele reisgids.
Door Bernard Hulsman. U bent abonnee? Lees hier de hele recensie en deel deze op Facebook en Twitter.

Rubrieken

Column: Een stemadvies voor de AKO-jury

Waarschijnlijk ben ik de enige Nederlander die Piketty niet heeft gelezen, maar die omissie diende een hoger doel: het middels een stemadvies denivelleren van de toplijst van de AKO Literatuurprijs, die donderdag wordt uitgereikt. Het hele stemadvies omvat 672 bladzijden, hieronder een samenvatting. Van goed naar beter.
Door Arjen Fortuin. U bent abonnee? Lees hier de hele column en deel deze op Facebook en Twitter.

Interview: ‘Muziek laat je een andere wereld proeven’

David Byrne, de voormalige voorman van de Talking Heads, schreef zijn levensverhaal in muziek. ‘Er is altijd ruimte genoeg om innovatief te zijn.’
Door Bertram Mourits. U bent abonnee? Lees hier het hele interview en deel deze op Facebook of Twitter.

Verder ook recensies van de nieuwe bundel van Trouwkje Tuinman, een thriller van Lieneke Dijkzeul, bespreking van boeken over de val van de Berlijnse Muur hier en hier en onze ramsj-rubriek.

    • Roderick Nieuwenhuis