Dode en mogelijk 300 besmettingen door legionella in sauna

Een 69-jarige man uit Enkhuizen is overleden door de gevolgen van legionella. De man raakte besmet na een bezoek aan Sauna Grosthuizen in Avenhorn in Noord-Holland, zo meldt RTV Noord-Holland. Mogelijk zijn nog driehonderd mensen blootgesteld aan de gevaarlijke bacterie.

's Werelds grootste sauna in Duitsland.
's Werelds grootste sauna in Duitsland. Foto EPA/Uwe Anspach

Een 69-jarige man uit Enkhuizen is overleden aan de gevolgen van legionella. De man raakte besmet na een bezoek aan Sauna Grosthuizen in Avenhorn in Noord-Holland, zo meldt RTV Noord-Holland. Mogelijk zijn nog driehonderd mensen blootgesteld aan de gevaarlijke bacterie.

De overleden man werd ziek op 7 oktober en overleed acht dagen later. De GGD startte daarna een groot onderzoek en ontdekte afgelopen woensdag dat de bacterie in de sauna voorkwam. Inmiddels zijn besmette douchekoppen vervangen. Het besmette lavendelbad en voetenbad zijn nog altijd gesloten. De sauna zelf is nog wel open, en waarschuwt op de website mensen die recentelijk op bezoek zijn geweest voor ziekteverschijnselen.

Het is niet de eerste keer dat er iemand overlijdt aan legionella na besmetting in de sauna. In september werd een 55-jarige saunaondernemer uit Nieuwerkerk aan den IJssel vrijgesproken van zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie verdacht hem daarvan nadat een bezoeker van zijn sauna in 2007 was overleden aan de bacterie.

    • Sam de Voogt