Zo hoort het, als je een elektrische auto rijdt

Foto HH

Van een gewone auto weet je: in de stad ergens parkeren? Parkeergeld betalen. Op de stoep parkeren? Jammer, boete. Brandstof nodig? In de rij bij het tankstation. Maar hoe zit dat met elektrische auto’s?

Nu in Nederland al ruim 40.000 auto’s op stroom rondrijden is het tijd voor een elektrische auto-etiquette. Want hoe hoort het eigenlijk? Nou, zo dus. Met een hoofdrol voor de oplaadpaal.

1. Vraag een oplaadpaal aan

Met een elektrische auto kan je gemiddeld een paar honderd kilometer rijden, opladen duurt al snel tussen de vier en acht uur - afhankelijk van het soort auto en oplaadpaal. Ideaal is het dus om, als je veel met de auto reist, een eigen oplaadpunt aan huis te hebben. (Veel gemeentes geven subsidie voor semi-openbare punten.)

In de stad is dat lastig. In de vier grote gemeentes - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - kan je daarom een oplaadpaal aanvragen. Staat er nog geen in de buurt, of staat er één die al (te) veel wordt gebruikt, dan krijg je er een. Niet precies voor de deur, want dat hangt af van de beschikbare ruimte. En hij is openbaar, iedereen mag er gebruik van maken.

Bijkomend voordeel van een aanvraag: in de gemeente Amsterdam krijg je meteen voorrang op een - gewilde - parkeervergunning.

2. Steek de stekker er in

Doe dat áltijd. Niet alleen benzine- of dieselauto’s die bij een openbare laadpaal staan, worden beboet. Ook elektrische auto’s die niet aangesloten staan op de laadpaal, krijgen er één.

En dat kan best prijzig zijn:

Twitter avatar AlexanderNL Alexander Klöpping Holy shit, vergeten car2go (zo’n elektrische huurauto) aan te sluiten op een laadpaal. Boete: €493,- #gekkigheid http://t.co/h5dG4Ta7gb

3. Betaal

Betalen voor de stroom doe je met een laadpas. Verschillende bedrijven (ANWB, energieleveranciers) bieden die aan. De meeste bedrijven rekenen een paar euro per maand, plus een bedrag van ruim twintig cent per verbruikte kilowatt.

Zet je je auto op een gewone parkeerplek in de stad? Dan moet je net als gewone automobilisten parkeergeld betalen.

4. Haal je auto weg als hij opgeladen is

Zijn alle laadpalen in je straat bezet? Pech. Er zit geen tijdslimiet aan hoe lang een elektrische auto aangesloten mag staan.

Er zijn apps waarop je kan zien waar er lege oplaadplekken zijn, zoals oplaadpalen.nl of de Nuon Laad App.

Maar het is wél netjes om je auto weg te halen als hij vol is. Rotterdam wil kaartjes gaan uitdelen aan bestuurders van elektrische auto’s. Daarmee kan hij of zij vragen contact op te nemen als de auto vol is. Dat is te zien aan het rode of groene lichtje op de laadpaal. Lobbyclub The New Motion bedacht iets soortgelijks: de EV-schijf, met hartje.

Foto The New Motion

Want wie lief wil zijn voor het milieu, helpt ook graag een ander - zo wil het promotiepraatje.

    • Annemarie Sterk