Voorbereiding is alles

Zin om te snowboarden? Laat je inspireren door Jeremy Jones. Hij is een levende legende, maar dat hij leeft is een klein wonder: hij kiest de meest steile afdalingen. Niet zomaar. In zijn film Higher is te zien hoe hij zich goed voorbereidt.

Professioneel snowboarder Jeremy Jones, die deze week zijn nieuwe film Higher uitbracht. Foto Getty Images

Jeremy Jones kijkt even omhoog, naar een briefje dat hij aan een van de stokken aan de binnenkant van zijn woest bewegende tent heeft gehangen. Zelfs de slaapzak waarin hij ligt wappert heen en weer, zo erg stormt het. „Riders on the storm”, zegt hij grappend, maar zijn ogen lachen niet.

Jones (39), algemeen erkend als een van de beste snowboarders ter wereld, probeert te slapen aan de voet van een berg zonder naam diep in Alaska, in zijn nieuwe film Higher. Zijn voorliefde voor nieuwe ‘lijnen’, afdalingen, bracht hem hier, met zijn liefde voor zijn gezin uitgedrukt in dat briefje. Het is geschreven door zijn kinderen. „We will miss you so much. We hope you have fun. Love Mia and Cass”, staat er in verschillende kleurtjes. We weten dat het goed komt met vader Jones, want hij was zelf aanwezig bij de première van Higher, het slot van zijn trilogie na Deeper (2010) en Further (2012), in Tuschinski in Amsterdam, vorige week.

Maar in de film is het billenknijpen. We zien dat hij en zijn team elkaar bij het aanbreken van de ochtend moeten uitgraven. Er is ruim twee meter sneeuw gevallen, en de tent met materialen is ingestort. En die storm duurt maar. Pas na 23 dagen kunnen ze doen waarvoor ze kwamen: die berg opklimmen en snowboarden. In Tuschinski valt het publiek stil, en dat is niet vanzelfsprekend voor een zaal vol vrolijke, luidruchtige ski- en snowboarddudes.

Er zit bovendien maar weinig echt snowboarden in de film. Vergis je niet: het is pure porno voor iedereen die heet wordt van snowboarden, maar Jones neemt er veel langer de tijd voor dan de meeste snowboarders. Hij klimt het liefst zelf naar boven, en bereidt zich uitermate goed voor op zijn zinneprikkelende afdalingen.

Dat maakt zijn films niet uniek in het outdoor/adventure genre, maar wel in de snowboardwereld, waar veel films vaak vol zitten met loltrappende boarders die af en toe uit een helikopter springen om mooie sprongen van een geprepareerde schans te maken.

Justin Bieber

Dat wil overigens niet zeggen dat Jones een saaie vent is. In een hoop van die vrolijke films doet Jones ook mee, voor de sponsors - dat is gewoon z’n werk. In die van boardmerk Burton That’s it, That’s all (2011) heeft hij bijvoorbeeld een totaal andere rol, en laat hij zien hoe goed z’n trucs zijn in een stadse omgeving. Hoewel hij daarin wel weer op de hak wordt genomen door de jonge boarders, omdat hij Justin Bieber op z’n iPod heeft. Voor z’n dochter, verdedigt hij zich lachend.

Dat soort films zijn vrolijk, maar een ander genre, bedoeld om de nieuwste boards te showen (en te verkopen).

De films van Jones gaan wat dat betreft echt verder, ondanks dat hij natuurlijk op boards van zijn eigen merk Jones Snowboards rijdt. Higher is namelijk ook zijn meest persoonlijke film tot nu toe. We horen nu hoe hij jaarlijks een week ging skiën met zijn ouders, maar net als zijn twee oudere broers al snel verslingerd raakte aan snowboarden. We zien hem als veelbelovend snowboardracer, met een smal board en harde schoenen de berg af slalommend, tot hij nét de Olympische Spelen van Nagano mist in 1998.

En dan ontdekt hij het big mountain freeriden: met een breed board door de poeder een enorme berg bedwingen. Zodra hij één keer met die broers is meegeweest met een helikoptervlucht naar Alaska om het te proberen, doet hij niks anders meer. Jones legt zich toe op het zoeken naar maagdelijke poedervelden, waar niemand eerder vanaf is gegaan. Hij maakt snel naam als de beste in z’n soort.

Weg van de resorts

De groeiende wens wat anders te doen bracht hem in zijn eigen films steeds verder weg van de skigebieden. In Higher zien we hem de ‘Grand Teton’, in de Rocky Mountains, bedwingen. Een bijna onmogelijke opgave waarbij flink geklommen moet worden met veel risico. En die berg in Alaska, die al begint met het dagenlange wachten in die bijna bedolven tent. We zien ook dat dit het waard is: als de storm voorbij is getrokken, blijkt de door Jones gekozen berg nóg perfecter, met een dikke laag verse, maar stevige sneeuw.

Dat gaat niet altijd goed. Tijdens een afdaling van de Shangri La, een onnoemlijk hoge Napelese berg met uitzicht op de Mount Everest, draait Jones een losse sneeuwplaat op een belachelijk steile helling op. Er is geen houden meer aan en minutenlang stort hij naar beneden. We zien niet hoe precies, het zicht wordt door de sneeuwwolk die ontstaat ontnomen. Je hoort alleen ‘ooh’ en ‘oeef’ door zijn microfoon. Uiteindelijk, het lijkt wel na een uur, is hij stilgevallen. Hij kruipt op z’n knieën en zegt „all good”.

Wat gebeurt er als ik hier val?

Later, in een publiekelijk vraaggesprek in Tuschinski, zegt Jones dat het erg was, maar niet zo erg als het lijkt. „Als ik in de bergen ben, ben ik de hele dag bezig met de vragen: wat gebeurt er als ik hier val, wat als hier een lawine loskomt? De reden dat we op die plek in de Himalaya zijn terechtgekomen, is omdat ik had uitgezocht wat er kon gebeuren.”

Jones heeft reden zo voorzichtig te zijn. Niet voor niets neemt hij dat briefje met zich mee. Na de scène in Nepal zien we hem thuis, waar hij z’n kinderen de beginselen van het snowboarden bijbrengt.

„Ik wist dat ik het daar zou overleven als ik zou vallen. Ik maakte een fout waar ik een fout kon maken.”

Jeremy Jones

In het artikel Voorbereiding is alles, uit de wintersportbijlage van 6 november, staat dat professioneel snowboarder Jeremy Jones (halflang haar, 39 jaar) ook in enkele andere snowboardfilms voorkomt, en onder meer op de hak wordt genomen om de muziek van Justin Bieber op zijn iPod. Een lezer wijst ons er op dat de genoemde voorbeelden een ándere Jeremy Jones betreffen. Die is weliswaar ook professioneel snowboarder (halflang haar, 38 jaar), maar komt verder niet in het artikel voor, dat zich op snowboardfilm Higher concentreert. Excuses voor die verwarring, en dank aan de oplettende lezer.

    • Peter van der Ploeg