Verbod op homohuwelijk in vier staten VS blijft overeind

Foto Reuters / Whitney Curtis

In de Amerikaanse staten Ohio, Michigan, Kentucky en Tennessee blijven de wetten tegen het homohuwelijk van kracht. Dat heeft een federaal gerechtshof in Cincinnati besloten.

Waarschijnlijk zal het Hooggerechtshof zich hierdoor over de zaak moeten buigen, meldt persbureau AP.

Twee van de drie rechters van het gerechtshof waren van oordeel dat het verbod op het homohuwelijk in de vier genoemde staten van kracht moet blijven, ook al oordeelden andere federale gerechtshoven eerder anders over dezelfde kwestie. Het zou betekenen dat staten het recht hebben zelf regels op te stellen over het homohuwelijk.

Het ligt in lijn der verwachting dat het Hooggerechtshof zich over de kwestie zal buigen om te bepalen of staten inderdaad zelf kunnen bepalen het homohuwelijk te verbieden of dat homostellen onder de Amerikaanse grondwet een fundamenteel recht hebben in de echt te treden, meldt AP.

Twitter avatar ajplus AJ+ After court ruling, #Missouri is now the 33rd state to allow #gaymarriage. http://t.co/s0Tk02rLG8

Eerder deze maand zette het Amerikaanse Hooggerechtshof een grote stap naar volledige acceptatie van het homohuwelijk. Het hoogste rechtsorgaan in de VS besloot een hoger beroep tegen de invoering van het homohuwelijk in vijf staten niet in behandeling te nemen. In die staten hadden lagere rechtbanken een verbod op het homohuwelijk van tafel geveegd als strijdig met de grondwet.