The Summit, dag 3

In Dublin vindt deze week de Web Summit plaats: met 22.000 bezoekers de grootste  tech- en mediaconferentie van Europa. Een driedaagse conferentie met honderden sprekers. Wat is er zoal te zien? Vandaag: Dag 3.

Nog steeds geen WiFi, wel Bono vandaag. De U2-zanger zorgde in het afsluitende praatje met New York Times-columnist David Carr voor het vermakelijkste gesprek van de dag over muziek en internet. Bono toonde zich een fan van diensten als Spotify en iTunes. Het laatste album van U2, Songs of Innocence, dat gratis werd weggegeven door Apple is inmiddels 100 miljoen keer keer beluisterd. Dat, rekende Bono voor, had bij The Joshua Tree (1985) dertig jaar geduurd.

Bono kwam ook nog even terug op het iTunes-incident, dat veel iTunes-gebruikers in het verkeerde keelgat schoot. Hij had er geen spijt van, zei Bono: “veel mensen die niet geïnteresseerd in U2 waren zijn nu boos op U2. Dat lijkt me een verbetering.”

Thiel: meer veiligheid, meer privacy

Bono sloot de Web Summit af na Peter Thiel, onder meer investeerder in Facebook. Thiel had de beste teksten van alle sprekers op de driedaagse conferentie. Zo zei hij onder meer te vechten tegen het Hollywood-narratief ‘tech is eng’, waar elke science fictionfilm op gebaseerd is en te willen strijden tegen de dood: iets dat we volgens Thiel te makkelijk óf accepteren, of ontkennen.

En Thiel - “bedrijven uit Silicon Valley hebben jarenlang met de overheid in bed gelegen als het op dataverzameling aankomt”- zei te verwachten dat we een nieuwe periode ingaan waarin privacy weer belangrijk gaat worden. Hij zei ook heilig te geloven dat meer veiligheid kan samengaan met meer privacy.

Thiel had eerder tegen de FT gezegd dat Europa een ‘slacker with low expectations’ is. Het grote probleem met Europa, volgens Thiel: te veel pessimisme en te veel comfort. Thiel, eerder die dag tijdens een persconferentie: “In Californië zijn de mensen heel optimistisch en wanhopig, in Europa zijn ze heel pessimistisch en leven ze comfortabel.”

Het publiek in Dublin, 22.000 man sterk, was natuurlijk niet representatief, vond Thiel. Als de conferentie tenminste volgend jaar nog in Dublin plaatsvindt. Organisator Paddy Cosgrave betwijfelde het, zei hij op het hoofdpodium. “Als de WiFi het volgend jaar weer niet doet, gaan we naar een ander land.”

 

    • Stijn Bronzwaer