Teeven: geen jacht op illegale downloader

Internetgebruikers die films, boeken of muziek downloaden uit illegale bron worden in Nederland niet strafrechtelijk aangepakt. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren opnieuw benadrukt tijdens een debat in de Tweede Kamer over auteursrechten. Teeven blijft zich richten op de aanpak van partijen die op grote school illegaal materiaal aanbieden, zogenoemde uploaders.

„De handhaving is en blijft civielrechtelijk”, zei Teeven gisteren in de Kamer. „Er wordt alleen gekeken naar uploaders en niet naar downloaders. Het is veel efficiënter om de aanbieders aan te pakken.” In de Kamer bestond de vrees dat dit zou leiden tot een jacht op de illegale downloader.

Sinds een uitspraak van de Europese rechter in april is downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan. Destijds benadrukte Teeven al dat het niet om een strafrechtelijk, maar een civielrechtelijk verbod gaat. Dat betekent dat alleen stichting Brein, die optreedt namens de entertainmentindustrie, downloaders kan aanpakken. Brein gaf eerder aan alleen aanbieders van illegale content aan te pakken.

Teeven wees er op dat steeds meer internetgebruikers kiezen voor legale alternatieven. Dat is een trend die een aantal jaar geleden nog niet werd verwacht, zo benadrukte hij. Om de illegale markt op internet onder controle te krijgen vindt Teeven dat in Europa meer moet worden samengewerkt.

De staatssecretaris heeft goede hoop dat de nieuwe eurocommissaris voor digitale economie Günther Oettinger hiermee aan de slag gaat. De verwachting is dat daar komende maand meer duidelijk over wordt. Teeven hoopt de hervorming van het auteursrecht af te kunnen stemmen met deze nieuwe richtlijnen. (Novum)