Een enkeltje Poelepantje-Onverwacht

Het moet de eerste moderne passagiersspoorlijn van Suriname worden: de stoptrein van Poelepantje (in het centrum van hoofdstad Paramaribo) naar het stadje Onverwacht. De Nederlandse firma Strukton wil de spoorlijn gaan bouwen, die later ook nog verbonden kan worden met luchthaven Zanderij.

Strukton is „kandidaatpartij” voor de aanleg, aldus het bedrijf in een verklaring. De aanneemsom bedraagt 130 miljoen euro. „Er is nog geen contract getekend”, zegt een woordvoerder van Strukton desgevraagd.

De lijn met dubbel spoor kan volgens de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws binnen een jaar worden gebouwd en binnen anderhalf jaar in gebruik zijn. Er zal een spoorwegmaatschappij worden opgericht waar 150 mensen aan de slag kunnen. Strukton wil de opleiding van een deel van het personeel voor zijn rekening nemen.

De lijn moet de drukke Indira Gandhiweg tussen Paramaribo en het vliegveld gaan ontlasten. De vijf treinen moeten worden geschilderd in de kleuren van de Surinaamse vlag. Als de spoorlijn er inderdaad komt, is dat een succes voor president Desi Bouterse, die het project al een paar keer persoonlijk heeft aangeprezen.

Een spoorlijn in West-Suriname voor bauxiettransport is nooit in gebruik genomen.