‘Snowboarden is makkelijker dan skiën’

Hoor je regelmatig onder wintersporters

De aanleiding?

Blauwe billen, blauwe knieën en overal spierpijn: het is het lot van de beginnende snowboarder. Maar na die eerste zware dagen kom je de meeste pistes als boarder prima af, terwijl je als debuterend skiër nog even veroordeeld bent tot de babyweide. Is snowboarden makkelijker te leren dan skiën? Veel wintersporters denken van wel. Nrc.next zocht het uit.

En, klopt het?

De gedachte dat het moeilijker is om te leren skiën is volgens Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging „een beetje achterhaald. Toen snowboarden halverwege de jaren tachtig in opkomst raakte, was het misschien zo: de basistechniek was simpeler. Maar in dertig jaar is er heel wat gebeurd.” Hij legt uit dat de komst van de carveski (getailleerde ski) en de twintip (waarbij de achterkant er bijna hetzelfde uitziet als de voorkant) ervoor zorgde dat het leerproces bij skiën versnelde. „De ski’s zijn korter en dus wendbaarder geworden, waardoor je als skiër veel meer controle hebt.”

Met de verbetering van het materiaal is skiën dus technisch makkelijker geworden. Maar is het nu net zo makkelijker snowboarden? Daar is volgens Romani „geen zinvol onderzoek naar gedaan”.

Volgens Maarten Huisman, fervent skiër en al 15 jaar opleider van snowboardleraren, is één ding zeker: de leercurves verschillen. „Vooral de eerste stappen gaan een stuk sneller. Het is technisch minder moeilijk.” Op ski’s kun je al snel een paar meter afleggen, remmen en sturen. Bij snowboarden kun je in het begin vrijwel niets, maar als je eenmaal door hebt hoe je een bocht maakt – en voor degenen die ervaring met andere boardsporten is dat vaak al heel snel – dan leer je vlug en zit je al aardig op niveau. Met andere woorden: de leercurve begint bij snowboarden dus laag, daarna volgt een explosieve stijging en dan weer afvlakking. Bij skiën begint de curve hoog, en stijgt hij gestaag.

Conclusie

Is snowboarden makkelijker dan skiën? Als we de leercurves vergelijken, blijkt dat je de basistechniek van het boarden in een kortere tijd onder de knie kunt krijgen. Op basis hiervan beoordelen we de bewering als waar.

    • Anne-Martijn van der Kaaden