’s Nachts komen de doemscenario’s langs

Twee kijkers hebben ze gehad. En één keer was het huis van Leo Geertsma en Marion van Tent zelfs al verkocht, in 2010. Maar toen kreeg de koper, een herontwikkelaar, „last van de crisis”, vertelt Geertsma. „Hij kreeg geen geld van de bank, waardoor de koop ontbonden moest worden.” Een dag voordat ze naar de notaris zouden gaan. Dat gaf „een vreselijke stress”. Want de overwaarde was hun pensioen.

Leo Geertsma was al gepensioneerd, Marion van Tent zou minder gaan werken. Het stel zou gaan reizen. Daarvan is niets terechtgekomen. Van Tent: „Ik ben juist meer gaan werken, en ons pensioen staat op losse schroeven.”

Nu hopen ze vooral dat ze het huis zonder schulden kunnen verkopen. Zo niet, dan lopen ze het risico dat ze de – „goedkope” – flat waarin ze intussen wonen en die ze „bejaarden-proof hebben gemaakt”, moeten verruilen voor een sociale huurwoning.

Soms schiet Van Tent om drie uur ’s nachts wakker. Dan drijven de doemscenario’s voorbij. „Wat als ons huis niet verkocht wordt? Waar eindigen we dan? Het is een constante druk. We kunnen niet vrijuit leven.” Het echtpaar reageert verschillend op de stress. Van Tent wordt boos en emotioneel als de bank bijvoorbeeld vraagt of ze genoeg ondernemen om hun huis te verkopen. Geertsma blijft rustig, maar „ligt vervolgens wel drie nachten wakker”.

Want ze doen alles wat ze kunnen. Van Tent zet het op Twitter en Facebook als er een openhuizendag is. En ze onderhouden het huis zo goed mogelijk – „we hebben niet ongelimiteerd geld”, zegt ze. Nu denken ze na over verkoop via een openbare veiling. Of misschien zetten ze het huis nog eens in de verf. Van Tent: „We proberen alternatieven te zoeken, maar dat valt niet mee.”

De winkelruimte wordt tot 2016 verhuurd aan een reisbureau. Van Tent: „Maar ja, je weet hoe het tegenwoordig met reisbureaus gaat. De eigenaar kan het niet meer bolwerken, dus als straks het contract afloopt, hebben we écht een probleem.” Hun dochter woont nu in de woning boven de winkel, en betaalt ook huur. „Zo kunnen we het rondbreien.”

Mensen willen alles kant en klaar voorgeschoteld krijgen, zegt Van Tent. Ze kijken niet door de gedateerde keuken heen. Missen de fantasie om te zien wat ze van het pand uit 1910 kunnen maken. Haar schoonzus verkocht haar flat in Eindhoven binnen een week. „Dan ben ik natuurlijk blij voor haar. Maar in mezelf denk ik: waarom wij niet?”