Rutte bedankt Australië voor goede samenwerking MH17

Premier Mark Rutte (VVD) heeft Australië bedankt voor de ‘uitstekende intensieve samenwerking’ bij de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17. Dat zei hij tegen premier Tony Abbot tijdens zijn bezoek aan het land.

Premier Mark Rutte en de Australische premier Tony Abbot
Premier Mark Rutte en de Australische premier Tony Abbot Foto EPA / Lucas Coch

Premier Mark Rutte (VVD) heeft Australië bedankt voor de ‘uitstekende intensieve samenwerking’ bij de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17. Tijdens zijn bezoek aan het land zei hij tegen de Australische premier Tony Abbot:

“Samen met het eveneens zwaar door de ramp getroffen Maleisië vormen wij een coalition of the grieving”

Gemeenschappelijke doelen

Rutte en Abbott verwachten dat de schuldigen aan het neerhalen van vlucht MH17 uiteindelijk worden gestraft, maar dat we daarvoor wel een lange adem nodig zullen hebben. “We zijn pas in een vroeg stadium”, zei hij in de Australische hoofdstad Canberra. “Maar we blijven gezamenlijk vastbesloten om onze doelen te realiseren.”

Het is nog altijd moeilijk om onderzoek te doen in het gebied in Oekraïne waar het vliegtuig is neergestort.

Bij de ramp boven Oost-Oekraïne kwamen onder anderen 196 Nederlanders om en 38 Australiërs. Abbott is altijd stellig geweest over de verantwoordelijkheid van de pro-Russische separatisten en zei op de persconferentie vandaag dat hij nog altijd bij die mening blijft.

Hartig woordje

De Australische premier Abbott wil een gesprek onder vier ogen met de Russische president Poetin. Daarin zal hij diens volledige medewerking eisen bij het onderzoek naar de neergeschoten vlucht MH17. Dit zei Abbott vandaag op een persconferentie met premier Rutte in Canberra. Rutte bespreekt daar de voortgang van het onderzoek. Poetin en Abbott zijn maandag in Beijing voor de APEC-top van landen rond de Grote Oceaan. Een week later is Abbott gastheer bij de G-20, waar ook Poetin wordt verwacht.

Innig verbonden

Premier Rutte wees erop dat veel Nederlandse slachtoffers in Australië woonden, zei dat de twee landen “innig met elkaar zijn verbonden” en benadrukte dat beide landen in deze zaak dezelfde doelen hebben:

“Repatriëring van resterende stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, onderzoek naar de toedracht van de ramp en strafrechtelijk onderzoek.”

Vrijdag, dinsdag en woensdag zijn nog stoffelijke resten van de vliegramp geborgen. Deze worden zaterdag naar Nederland gevlogen.

    • Carlijn Vis