Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Russische acteur en activist tegen Poetin dood gevonden in appartement

Alexej Devotchenko
Alexej Devotchenko Foto Facebook / Alexej Devotchenko

In zijn appartement in Moskou is de Russische acteur en anti-Poetin-activist Alexej Devotchenko gisteravond dood aangetroffen. Dat melden diverse Russische media. Hoe hij om het leven is gekomen is nog onduidelijk.

Volgens sommige Russische media hebben de autoriteiten verklaard dat er geen aanleiding is om aan een gewelddadige dood te denken. De Britse krant The Telegraph citeert een bron bij justitie die juist van een “criminele daad” spreekt.

Demonstraties tegen Poetin

De 49-jarige Devotchenko nam deel aan diverse demonstraties tegen de Russische president Poetin. Ook sprak hij zich uit tegen homodiscriminatie en tegen de Russische steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Hij steunde Oekraïense demonstranten die voor toenadering van Oekraïne met de Europese Unie demonstreerden. Op zijn Facebookprofiel staat een afbeelding van de Oekraïense vlag naast die van de EU, en het logo van de homobeweging.

Screenshot van Facebookheader Devotchenko

NRC-correspondent Steven Derix laat weten dat de Russische autoriteiten hun best doen aan te tonen dat er geen sprake is van een misdrijf:

Het Russische tv-kanaal Lifenews, dat nauwe banden heeft met de Russische inlichtingendiensten en Justitie, meldde het nieuws als eerste, en komt nu voortdurend met nieuwe details. Zo zou de politie lege drankflessen hebben gevonden en een doosje met pillen. Ook waren de glazen deuren van een kast ingeslagen.

Zojuist publiceerde Lifenews beelden van een bewakingscamera, waarop te zien zou zijn hoe Devotchenko midden in de nacht, en met ontbloot bovenlijf, drank haalt in de nachtwinkel. Het feit dat Lifenews de beelden in handen heeft gekregen, laat zien dat de autoriteiten er veel aan gelegen is om aan te tonen dat er geen misdrijf in het spel is.

‘Hij is vermoord’

De Russische acteur en goede vriend van Devotchenko, Stanislav Sadalski, trekt de lezing van de autoriteiten echter in twijfel. “Mijn bronnen zeggen mij dat de acteur is vermoord”, schrijft hij op zijn blog en Facebookpagina.

Afgelopen februari voorspelde Devotchenko dat het einde van het Poetin-regime zou komen, maar tegelijk nog lang op zich zou laten wachten: “De dooi is voorbij. We staan voor een lange winter”, schreef hij op zijn blog.

Update 14.55:

Collega’s van de eerder in de gevangenis omgekomen advocaat Magnitski hebben inmiddels ook een verklaring uitgegeven. Daarin melden ze dat het dode lichaam van Devotchenko “uiterlijk letsel” vertoonde, zoals “schrammen op benen en hoofdletsel”.

De verklaring roept de Russische justitie op een “transparant en volledig onderzoek naar de omstandigheden rond zijn dood”. “We weten hoe het systeem in staat is om de sporen van een misdrijf te verbergen”, stelt de verklaring. “Zo was het ook bij Sergej Magnitski”. De advocaten, verenigd in de campagne ‘Rechtvaardigheid voor Sergej Magnitski’ roepen burgers op een bericht te sturen naar de Russische justitie met dezelfde eis.

De advocaat Sergej Magnitski werd in 2008 gearresteerd nadat hij Russische officials had beschuldigd van fraude. In 2009 overleed hij, na bijna een jaar zonder vorm van proces te zijn vastgehouden. Magnitski werd medische hulp onthouden, en volgens een onderzoekscommissie werd hij geslagen.