Prometheus komt met Franstalig boek van historicus Wesseling

Henk Wesseling

Om Frankrijk “kennis te laten maken” met de Nederlandse historicus Henk Wesseling verschijnt morgen het eerste Franstalige boek bij uitgeverij Prometheus.

Dat maakte de uitgeverij vandaag bekend.

Het boek in kwestie heet La Grande Nation, waarin de Nederlandse historicus en Frankrijk-kenner Henk Wesseling (1937)  schrijft over de verhouding tussen Nederland en Frankrijk. Op het voorplat draagt Wesseling overigens de voornaam Henri.

Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen Prometheus en de Franse ambassade. Het zal op de eerste plaats via de Franse ambassades verspreid worden.

Wesseling wijdt in het 100 pagina’s tellende boek hoofdstukken aan onder andere de nationalistische sentimenten in beide landen, de geschiedenis van de betrekkingen tussen Nederland en Frankrijk en aan Charles de Gaulle, oud-president van Frankrijk. Over hem schreef Wesseling eerder de biografie De man die nee zei, volgens NRC-recensent Michel Krielaars “zonder twijfel het sprankelendste geschiedenisboek dat het afgelopen jaar verscheen”:

“Na lezing van De man die nee zei is je beeld van De Gaulle – dat vooral bepaald is door Churchills afkeer van hem – opgeschud. Ook heb je in kort bestek een scherp inzicht gekregen in de Franse geschiedenis en de politieke cultuur vanaf 1900 tot aan president Sarkozy.”

Het voorwoord van La Grande Nation is geschreven door Pierre Nora, Frans historicus en lid van de Académie française.

    • Sebastiaan Kort