Pers mag kroongetuige Ros niet meer zien

Het Justitieel Complex Schiphol op de dag dat het liquidatieproces Passage wordt voortgezet. Foto ANP / Evert Elzinga

Journalisten mogen kroongetuige Fred Ros niet meer volgen vanuit de zittingszaal, maar moeten het Amsterdamse liquidatieproces voortaan vanaf de publieke tribune volgen. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten.

Vanaf die plek in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol is Ros niet zichtbaar. Voorheen konden journalisten de kroongetuige - die straks in een getuigebeschermingsprogramma komt - vanuit de zittingszaal zien via een televisie en bijvoorbeeld een foto van hem maken of zijn uiterlijk omschrijven. En dat zou zijn veiligheid in gevaar kunnen brengen, vreest het Openbaar Ministerie.

Tijdens de eerste inleidende zitting op dinsdag kon de pers de vermomde kroongetuige nog wel gewoon zien. Het OM probeerde daar toen ook een stokje voor te steken, maar dat lukte die dag niet.

Redacteur van NRC Handelsblad Jan Meeus twittert vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Vanaf nu mogen pers en publiek alleen nog de stem van #FredRos horen

Advocaten niet eens met het besluit

Het merendeel van de aanwezige advocaten was het niet eens met de maatregel. Zo stelde Stijn Franken, die verdachte Pinny S. bijstaat, dat de openbaarheid van de rechtspraak erg belangrijk is.

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Holleeders advocaat Stijn Franken: een beetje vertrouwen in de media kan geen kwaad. “Er zijn geen foto’s verschenen van #FredRos .”

Ook verdachte Jesse R., in eerste aanleg veroordeeld tot levenslang vanwege de betrokkenheid bij zeven moorden, was het oneens met het voorstel en van mening dat de pers Ros moet kunnen zien, zodat ze een beeld krijgen van hoe hij non-verbaal op vragen reageert. Ook vindt hij dat journalisten moeten kunnen zien of Ros overlegt met zijn advocaat.

Hoe zat het ook alweer?

Ros is in het Passageproces veroordeeld tot dertig jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op cafébaas Thomas van der Bijl in 2007. In ruil voor zijn verklaringen in hoger beroep wordt de straf van Ros gehalveerd en wordt hij opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

    • Carlijn Vis