Palestijnse olijfoliesoep met linzen

Wie de soepen van De Kleinste Soepfabriek kent, heeft vast deze Palestijnse olijfoliesoep met linzen weleens geproefd. In zijn afgelopen zomer verschenen Soepboek geeft Michel Jansen het recept prijs. We kunnen deze geurige soep nu dus gewoon zelf maken.

Was de rode splitlinzen. Breng het water in een grote pan aan de kook en kook de linzen hierin tot ze uit elkaar vallen Verhit in een tweede pan een scheutje zonnebloemolie en smoor de ui en knoflook zachtjes tot de ui glazig is. Voeg na een minuut of 8 komijn en chilipeper toe en smoor alles nog zachtjes 2 minuten zodat het heerlijk geurt. Roer de tomatenpuree door de ui en knoflook en bak hem kort om hem te ontzuren. Doe de aardappelblokjes in de pan en breng de soep aan de kook, laat hem zachtjes koken tot de aardappel gaar is.

Breng de soep op smaak met zeezout en peper. Bind hem naar smaak met een klein beetje met water glad geroerd aardappelzetmeel en laat hem nog 1 minuut binden. Voeg als laatste de olijfolie toe, zodat je een heerlijk aroma in de keuken krijgt van de smeltende olijfolie, en bestrooi de soep met fijngesneden koriander of selderij.