Durf je hier nog tegenaan te plassen?

Artist impression van de felle lamp op de Dam. Beeld ANP
Artist impression van de felle lamp op de Dam. Beeld ANP

Zo ziet vanaf december de gevel van het Koninklijk Paleis in Amsterdam eruit als het donker is: belicht door felle lampen, en dus geen handige plek meer om te gaan plassen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde gisteren aan voorgoed een einde te maken aan het wildplassen op de Dam. De gevel van het paleis is tussen 2009 en 2011 flink gerenoveerd, maar door het geplas en dagelijkse schoonspuiten treedt weer verval op. De lampen zijn deels gekoppeld aan bewegingssensoren. Als de verlichting niet helpt, volgen zwaardere maatregelen. Voor het urinevrij houden van de buitenkant van het paleis is een budget van een miljoen euro vrijgemaakt. Voor de verlichting is al een ton uit het potje gehaald. De tweede stap in het plan is een 'urilift' in de buurt van de Dam. Zo'n urinoir zit overdag onder de grond, maar stijgt bij het vallen van de avond.

    • Novum