Boze meute slaat christelijk echtpaar dood

Beschuldigd van ontheiliging van de Koran, een vergrijp waarop in Pakistan de doodstraf staat, probeerde een straatarm christelijk echtpaar dinsdag in paniek hun dorpje te ontvluchten. Maar Shehzad Masih en zijn zwangere vrouw Shama Bibi werden tegengehouden door een schuldeiser, die nog geld van hen tegoed zei te hebben. Daarop vielen ze in handen van een woedende menigte van honderden mensen, die hen eerst doodsloegen en vervolgens verbrandden in een oven van het baksteenfabriekje waar het echtpaar werkte. Dat meldde het Franse persbureau AFP gisteren aan de hand van ooggetuigen in het dorpje Chak 59, zo’n zestig kilometer van de stad Lahore.

De politie arresteerde gisteren 44 bewoners op verdenking van medeplichtigheid. Het paar verdiende volgens de dorpsbewoners straf omdat Shama Bibi, bij het opruimen van het huisje van haar schoonmoeder een prullebak had leeggegooid voor het huisje, waarin ook enkele pagina’s uit de Koran zouden hebben gezeten.

Het komt regelmatig voor dat christenen, een kleine minderheid in het islamitische Pakistan, worden beticht van blasfemie. Vorige maand nog bekrachtigde een hof in Lahore in hoger beroep het doodvonnis van Asia Bibi uit 2010 wegens blasfemie. Wie het openlijk opneemt voor beschuldigden riskeert zelf door radicale moslims te worden gedood. (AFP, BBC)