Noord Nederlands Toneel gaat het Deense Borgen uitvoeren

Scène uit de tv-serie Borgen.
Scène uit de tv-serie Borgen. Foto Hollandse Hoogte/Cineliz

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft de exclusieve rechten verworven voor een toneelbewerking van de Deense politieke dramaserie Borgen. Deze internationale hitserie van Adam Price won in 2012 de prestigieuze BAFTA-award voor ‘beste internationale televisiedrama’.

Maart 2016 gaat de theaterbewerking Borgen bij het NNT in première. Acteur/schrijver/regisseur Ko van den Bosch bewerkt de tekst van Adam Price voor toneel. André Joosten verzorgt het toneelbeeld en artistiek leider Ola Mafaalani voert de regie.

Privé en politiek in Denemarken

Borgen gaat over verwikkelingen in de Deens politiek. De titel, De Burcht, verwijst naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen. De centrale figuur in de serie is politica Birgitte Nyborg, gespeeld door Sidse Babett Knudsen, die in het eerste seizoen tot haar verbazing premier wordt, met ingrijpende gevolgen voor haar privéleven. Gaandeweg de serie worstelt Nyborg steeds sterker met de balans tussen het behouden van haar politieke idealen en het sluiten van noodzakelijke compromissen.

Hoe ingrijpend het scenario precies zal worden bewerkt – of de handeling bijvoorbeeld wordt verplaatst naar Nederland – is nog niet bekend. Evenmin is al duidelijk wie de hoofdrol zal gaan vertolken. Het gezelschap wil niet bekend maken wat er voor de rechten is betaald.