Nieuw Congres, harde botsingen

Samenwerking met het Congres is mogelijk, zegt Obama. Maar niet over heikele zaken.

President Barack Obama en de Republikeinse leider Mitch McConnell. Uiteenlopende agenda’s. Foto’s AFP, Reuters.

De dag na de verpletterende nederlaag van de Democraten in het Congres, probeerde president Barack Obama de onrust in Washington te temperen. Regeren wordt moeilijk, gaf hij toe, nu zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden een Republikeinse meerderheid hebben.

Obama en het Congres kunnen elkaar de komende twee jaar in een wurggreep houden. Wetten moeten zowel door het Congres als door de president goedgekeurd worden. „Het Congres zal wetten aannemen die ik niet kan tekenen. En ik zal maatregelen nemen die het Congres niet leuk vindt.” Maar, zei hij, samenwerking is mogelijk. Over veel zaken zijn beide partijen het eens.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse Senaatsfractie en de grote winnaar, sprak vergelijkbare woorden. „Een verdeeld politiek stelsel betekent niet dat we niets moeten doen”, zei hij. McConnell denkt dat de polarisatie juist minder zal worden, omdat de Senaat niets anders heeft gedaan dan wetten van het Huis blokkeren. „Dat probleem is nu opgelost.”

Een blik op de wensenlijstjes van Obama en McConnell laat zien hoe groot de tegenstellingen zijn.

    • Guus Valk