Nederland moet zich diep schamen voor zo’n krijgsmacht

Illustratie Frederick Deligne

Weinig materieel, overbelast personeel. Ton Welter, oud-marine officier en lobbyist, hekelt onze defensie-inzet.

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel dekbedhoezen u nodig heeft om er onder één te slapen? Dat zijn er minimaal drie. De eerste hebt u in gebruik, de tweede ligt als reserve in de linnenkast, de derde is in de wasmand.

Normaal gesproken wisselt u regelmatig van dekbedhoes. Geen vuiltje aan aan de lucht. Maar als de cyclus hapert, heeft u tekort, afgezien van slijtage, en dus is vervanging noodzakelijk. De warme deken van onze welvaartsstaat heeft eveneens minstens drie componenten nodig om te functioneren: een goed draaiende economie, een stevig financieel fundament en goed betaald werk. Als een van deze componenten hapert, is er geen warme deken meer, zoals wij sinds de financiële crisis van 2008 meemaken.

Voor onze krijgsmacht geldt hetzelfde. Kijk maar naar de luchtmacht. Om één F-16 operationeel in te zetten heeft de luchtmacht er vier nodig: 1 is in onderhoud, 1 is in training, 1 staat reserve, de 4e kan vliegen. We hebben op papier 61 F-16’s, met slechts 40 jachtvliegers, maar alleen al dat feit klopt niet, op zijn zachtst gezegd.

Van de 61 F-16’s staan er permanent 10 in de VS voor training, 26 stuks zijn in onderhoud, een viertal dient als quick reaction alert ter bescherming van het Nederlandse luchtruim, 13 zijn ingezet voor de air policing mission boven de Baltische staten en de strijd tegen IS – en dit alles met 40 jachtvliegers? Geen wonder dat vliegers overbelast zijn. Het overige aantal van 8 stuks wordt gekannibaliseerd om de rest van de F-16’s vliegend te houden. Er is geen geld voor nieuwe onderdelen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Nederland moet zich diep schamen voor zo’n krijgsmacht’ (€)