‘Naïef’ AD schrapte familieband Van Rijn na verzoek ministerie

Het AD meldde niet dat een geïnterviewde de vader was van staatssecretaris Van Rijn. Op verzoek van het ministerie?

Het wordt steeds ingewikkelder voor staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA). Eerst moest hij zich verdedigen tegen kritiek van zijn vader, nu is hij in verlegenheid gebracht door zijn eigen woordvoerder. Die zou geprobeerd hebben het artikel tegen te houden waarin Joop van Rijn, vader van de staatssecretaris, zich beklaagt over de zorg voor zijn dementerende echtgenote in een Haags verpleeghuis. De81-jarige Van Rijn zei dinsdag tegen dagblad AD dat zijn vrouw daar soms uren alleen wordt gelaten. „Dan loopt de urine langs haar enkels”.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het AD vooraf gevraagd het artikel niet te publiceren, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink. „Ze vroegen me: zou je dit verhaal uit de krant willen houden?” Het ministerie ontkent dit. „Wij hebben niet gevraagd het artikel uit de krant te houden”, zegt woordvoerder Geert Koolen. „We hebben wel gezegd: ‘Weet wat je zo’n man aandoet, als je zijn naam opschrijft en zijn relatie met de staatssecretaris’. Het ging ons om de privacy van de vader.”

Volgens de woordvoerder heeft het AD vervolgens zélf voorgesteld niet in het artikel te vermelden dat Joop van Rijn ‘de vader van’ is. In ruil hiervoor zou het AD een exclusief interview krijgen met de staatssecretaris. Woordvoerder Koolen erkent dat de „suggestie” is gewekt dat er een interview aan zou komen. ‘We maken het een keer goed’, zou er gezegd zijn. Maar toen het AD de volgende dag vroeg om een interview, werd dit geweigerd. Hoofdredacteur Ruesink zegt dat hij achteraf spijt heeft dat hij de familieband niet in het artikel heeft vermeld. „De beslissing moest genomen worden anderhalf uur voordat de krant naar de drukker ging. Op dat moment was mijn belangrijkste zorg: dat verhaal moet de krant in.” Is hij gezwicht voor de druk van het ministerie? Ruesink: „Misschien ben ik te naïef geweest.”