Movember is over z’n hoogtepunt heen

We zouden het bijna vergeten: het zaterdag weer begonnen Movember heeft - naast al die sexy hipstersnorren - ook nog een doel. De organisatoren willen aandacht vragen en geld ophalen voor met name prostaatkankeronderzoek door “de gezondheid van mannen een nieuw gezicht te geven”. Tot vorig jaar met toenemend succes. Maar de hype lijkt over zijn hoogtepunt heen.

De campagne waarvoor mannen een maand lang hun snor laten groeien, bestaat sinds 2003. Toen nog klein opgezet in Melbourne, Australië met een dertigtal mannen dat zijn snor een maand liet groeien, ondertussen is de Movember Foundation een van de honderd grootste NGO’s ter wereld. Van 2003 tot 2013 zijn wereldwijd in totaal ruim 4 miljoen deelnemers geregistreerd en is er ruim 404 miljoen euro opgehaald.

Voor het eerst een afname

Toch zijn het aantal deelnemers en de opbrengsten - vorig jaar een record van haast een miljoen - afgelopen jaar voor het eerst afgenomen:

Maar in Nederland nog niet

In Nederland, waar campagnebureau BKB Movember organiseert, gaan de opbrengsten onder meer naar het Nederlands Kanker Instituut voor prostaatkankeronderzoek. Hier was de opbrengst vorig jaar november nog wel op recordhoogte:

Verenigd Koninkrijk geeft het meest

In Canada wordt wereldwijd het meeste opgehaald met 24,5 miljoen euro vorig jaar en ruim 173 duizend deelnemers. In Australië, waar de actie ooit begon, waren de inkomsten vorig jaar 18 miljoen euro. Maar de hoogste opbrengst kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Al eindigt ook Nederland redelijk hoog:

Deze cijfers zijn tot en met april 2014, vandaar het kleine verschil met de vorige grafiek.

Maar naar inwoneraantal wint Australië

Omgerekend naar het aantal inwoners per land is Australië de gulste gever. Binnen Europa is de novembersnor dan het populairst in Ierland:

En hoe staan ze er na de eerste week voor?

Op zijn website houdt de Movember Foundation bij hoeveel geld dit jaar al is opgehaald. Kent ook Nederland dit jaar een daling? Na bijna vijf dagen is hier haast 90 duizend opgehaald, en ruim 9,5 miljoen wereldwijd. Als de giften over de hele maand zo blijven, zou Nederland slechts uitkomen op 590 duizend euro en wereldwijd op ruim 63 miljoen. Beide significant minder dan vorig jaar.

Maar er is nog van alles mogelijk. Zoals BKB’er Peter Kwint uitlegt:

“Het meeste geld komt in de laatste week.”

    • Anouk van Kampen