Mega Fluitorkest: 550 fluitisten spelen samen

De Fluit Academie viert haar lustrum met een ‘Mega Fluitorkest’: 550 fluitisten van 6 tot 76 jaar spelen zondag samen in TivoliVredenburg.

Drie van de 500 fluitisten die zondag een megafluitconcert geven: voor Nienke Smid, achter haarBenno Gerritsen enEva Schotanus.
Drie van de 500 fluitisten die zondag een megafluitconcert geven: voor Nienke Smid, achter haarBenno Gerritsen enEva Schotanus. Foto Bram Budel

In eerste instantie begon Benno Gerritsen, nu 55, met fluiten omdat hij als zesjarige wilde leren wat zijn vriendinnetje al kon. Inmiddels speelt hij bijna een halve eeuw dwarsfluit, bouwde zelf een veelvoud aan meer en minder courante blaasinstrumenten („Ja, óók een doedelzak.”) en staat als fluitist op de wachtlijst „voor zo’n beetje alle amateursymfonieorkesten in het Gooi”.

Gerritsen personifieert de kracht en de zwakte van de fluit in één persoon. De kracht: het is een prachtig instrument. De zwakte: kansen tot samenspel zijn schaars. Dat was vijf jaar geleden een van de redenen van Emily Beynon en Suzanne Wolff om de Nederlandse Fluit Academie – de Neflac – te beginnen. Beynon is eerste fluitiste in het Concertgebouworkest. „Eenzaam toonladders studeren is nuttig , maar vertroebelt ook je zicht op waarom je ook weer fluit speelde. Van samenspel word je beter én het stimuleert.”

Neflac organiseert elke zomer een ‘academie’-week voor ambitieuze jonge fluitisten tot 18 en jonge internationale professionals. Die doorlopen een intensief programma, helpen elkaar en spelen vooral veel samen. In de herfst is er nog een academiedag, in de winter een weekend.

„Als docent aan het conservatorium in Den Haag merkte ik dat er steeds minder goede Nederlandse fluitisten waren”, zegt Beynon. „Ik begon in 1996 met een klas van vijf leerlingen, allemaal Nederlanders, maar elf jaar later had ik er nog maar één. De Nederlandse fluitisten waren op audities ook echt minder gevorderd dan de concurrenten uit de omringende landen. Daar wilde ik iets aan veranderen. Ik heb als Britse een van de leukste fluitbanen in Nederland ingepikt, dan moet je toch iets terugdoen!”

Om het eerste lustrum van Neflac te vieren, is zondag een concert met een Mega Fluitorkest georganiseerd, waarvoor fluitisten van alle leeftijden en niveaus zich konden aanmelden. „Het draait om motivatie en enthousiasme”, zegt Tanja Hoetjer van de organisatie. Er doen professionele fluitisten mee uit verscheidene Nederlandse symfonieorkesten, maar ook veel docenten – vaak met hele groepen fluitleerlingen. Ze spelen samen met de hele fluitsectie van het Koninklijk Concertgebouworkest en solisten, onder wie Eric Vloeimans, Roberta Alexander, Niels van Hoorn en Thijs van Leer.

Ook Nienke Smid (9) werd gevraagd door haar lerares, Eva Schotanus van de pianoleswinkel in Amsterdam. „Het leek me leuk. Ik speel fluit en mijn zus piano, maar zij wil liever niet met mij samenspelen.”

Het repertoire voor zondag heeft ze al aardig in de vingers. „Dat riedeltje van pam pádam, ken je dat al?”, vraagt medeleerling Benno Gerritsen. Docente Eva Schotanus: „Natuurlijk niet, Benno! Daar zitten drie mollen en een lage c in, en Nienke heeft net twee jaar les. Maar het stuk dat we zondag spelen, Eternal Winds van Wil Offermans, maakt gebruik van al die verschillende niveaus. Elke kleine bijdrage leidt tot een apart effect.”

Nienke en Benno spelen het stuk soepel weg. „Maar ik ken nog niet alles uit mijn hoofd, en dat moet wel”, zegt Nienke. Is Neflac zo ambitieus? Schotanus lacht. „Welnee, het gaat om de lol. Waarom maak je muziek? Daarom!” En met 550 fluitisten op een kluitje is er straks in TivoliVredenburg gewoon geen plek voor lessenaars. Het ‘windvolk’ alleen al, vult eenderde van de zaal.

    • Mischa Spel