Lekker kletsen zonder mannen in het Gooi

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een bijeenkomst van vrouwennetwerkclub Bites&Business in het Gooi

Wie: Coördinatoren Yvette Geerts en Simone Gillisse, en vijftien dames. Onder wie: grafisch ontwerper Marion de Backer, arbeidspsycholoog Marina Wakker, bedrijfsfilmmaker Françoise Mittertreiner, boekhouder Cora Heijdra, projectmanager Anne Roeleveld, interieurontwerper Katja Volmerink en eigenaar van een brillenzaak Marion Nagtzaam

Dames. Dámes. Ha-llo. Pardon. Yvette Geerts kijkt medevoorzitter Simone Gillisse aan. Lichte paniek. “Ik kom er niet overheen”, zegt ze. Gillisse knikt geruststellend. Gewoon nog eens proberen. “Dámes. Willen jullie weten hoe deze avond gaat verlopen of niet?” Vijftien gezichten draaien haar kant op, glazen worden neergezet. Stilte. Toch zeker twee minuten lang.

Een envelop vol advies

Geerts legt uit dat de leden en introducees van de Gooise vrouwennetwerkclub Bites&Business een vraag moeten bedenken. Waar lopen ze tegenaan bij het ondernemen, waar zijn ze naar op zoek en hoe zouden de anderen daarbij kunnen helpen? Ieders envelop met vraag zal worden doorgegeven en wie het antwoord weet, schrijft dat op een briefje en schuift het erin. Zo gaan ze na het diner in restaurant ‘De Beleving’ naar huis met envelop vol advies, zegt Gillisse. Handig hè?

Ja. Ach. Baat het niet dan schaadt het niet, vinden de meesten. “Ik sluit hier geen deals hoor. Nooit gebeurd ook, eigenlijk”, zegt bedrijfsfilmmaker Françoise Mittertreiner. Geldt ook voor projectmanager Anne Roelofsen. “En dit is intussen mijn tiende bijeenkomst.” Slokje rode wijn. Marion Nagtzaam, eigenaar van een brillenzaak in Bussum, is hier voor het eerst.

“Ik kon thuis gaan eten, maar kon ook hierheen. Toen dacht ik: ‘Waarom ook niet’.”

Ook zij verwacht vanavond het pand te verlaten zonder ook maar één deal op zak.

Kletsen zonder mannen

Wat doen de Gooise vrouwen hier dán? Eten. En kletsen. Zonder mannen. Want: “Die zijn nogal sfeerbepalend”, legt grafisch ontwerper Marion de Backer uit. Haar buurvrouw, arbeidspsycholoog Marina Wakker, knikt.

“Die domineren meestal het hele gesprek. Daar is dan geen speld tussen te krijgen.”

Geerts is weer gaan staan. Iets over enveloppen die moeten worden doorgegeven. Tevergeefs. Ze blijven onaangeroerd op tafel liggen. De dames zijn dan ook éven in gesprek.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken