‘Kroongetuige Ros vals beschuldigd over Van D.’

De rechtszaal van het Justitieel Complex Schiphol.
De rechtszaal van het Justitieel Complex Schiphol. Foto ANP / Evert Elzinga

Kroongetuige Fred Ros heeft geen opdracht gegeven tot de moord op de Hilversumse gangster George van D. Dat zei Jesse R., een van de verdachten in het liquidatieproces, vandaag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank op Schiphol. “Ros is vals beschuldigd over Van D.”, zo stelde R., meldt persdienst Novum.

Ros werd begin vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl in 2007. Ook zou de kroongetuige de moord op drugshandelaar Atilla Ö en Van D. hebben voorbereid. Voor die drie vergrijpen samen werd hij toen tot dertig jaar cel veroordeeld.

Over de rol van Ros bij die eerste twee zei Jesse R. vandaag tijdens de zitting niets, maar in de zaak Van D. is de kroongetuige ten onrechte gestraft, zo stelde R. Ros zelf zei eerder op de dag ook al dat hij geen opdracht heeft gegeven voor de moord op Van D.

Tegelijkertijd zei R. ook dat hij het ‘verbijsterend’ vond dat hij op zijn beurt nu vals wordt beschuldigd door Ros, die stelde dat R. betrokken was bij verschillende moorden. “Hij weet zelf hoe vreselijk dat is”, aldus R., die in eerste aanleg levenslang kreeg.

Bevestiging van betrouwbaarheid Fred Ros

NRC-redacteur Jan Meeus, die de zaak volgt, in een reactie:

“Dit lijkt me goed nieuws omdat het de betrouwbaarheid van Fred Ros bevestigt. Het roept tegelijkertijd wel vragen op over de betrouwbaarheid van die andere kroongetuige, Peter la S. Dat maakt deze zaak uniek. Twee kroongetuigen in één strafzaak is nog nooit voorgekomen.”

    • Marije Willems