Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Krijgen we dit jaar regenboogpieten? Dat lijkt onwaarschijnlijk

Foto archief Sinterklaasjournaal

Sinterklaas vaart dit jaar door de regenboog heen. Dat zou kunnen duiden op regenboogpieten in het Sinterklaasjournaal– niet-zwarte pieten dus, zo meldt PowNews. Maar is dat echt zo? Dat lijkt onwaarschijnlijk.

Via het tv-programma van omroep PowNed kwam vandaag een promo van het Sinterklaasjournaal naar buiten, waarin de Decemberheilige met presentatrice Dieuwertje Blok belt en dan zegt:

“Wacht even, Dieuwertje, er is werk aan de winkel. We varen recht op een regenboog af.”

Het programma begint op 11 november, 18 uur. Voor die tijd wil omroep NTR niets loslaten over de inhoud.

Sinterklaasjournaal is bepalend in het debat

Niet alleen kinderen kijken dit jaar reikhalzend uit naar het Sinterklaasjournaal; het tv-programma is bepalend voor hoe wij Sinterklaas vieren, en dus bepalend in de zwartepietendebat. Als het Sinterklaasjournaal afstapt van Zwarte Piet, dan volgt de rest vanzelf, zo is de gedachte.

Eerder zeiden verschillende gemeentebeamten in deze krant dat ze de invulling van hun sinterklaasintocht laten afhangen van het Sinterklaasjournaal. Marc Schultheis van het Haarlemse Sinterklaascomité zei:

“Het zou idioot zijn als we de volgende dag met heel andere Pieten de straat op gaan.”

Overigens is het onwaarschijnlijk dat de bedenkers van het Sinterklaasjournaal inderdaad met regenboogpieten komen, want dat deden ze al in 2006. Ook toen onder protest van kijkers. Want de Pietendiscussie is niet van gisteren.