Jij berekent hoe PostNL zo snel mogelijk pakketten kan bezorgen

DEN HOORN - Postpakketten op een lopende band in een sorteercentrum van PostNL. Elke dag worden hier 30.000 pakketten verwerkt. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
DEN HOORN - Postpakketten op een lopende band in een sorteercentrum van PostNL. Elke dag worden hier 30.000 pakketten verwerkt. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Adviseur kwantitatieve ondersteuning
Bedrijf: PostNL (4,3 miljard euro omzet, 170 miljoen verlies, 59.000 werknemers in 2013)
Wat opvalt aan de vacatureAls lid van de personeelsvereniging krijg je “aantrekkelijke kortingen op reizen, culturele evenementen en elektronica”.

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij vormt met elf anderen het interne adviesbureau dat alles kan berekenen. “Chauffeurs halen elke dag post op bij bedrijven, en jij berekent wat de beste route is en hoeveel busjes er nodig zijn”, zegt Antwan Wiegerinck, hoofd van de afdeling Kwantitatieve Ondersteuning. “Of je maakt een model om de kostprijs van het versturen van pakketjes te berekenen.” En wat jou ook werk oplevert: er worden steeds minder brieven en steeds meer pakketten verstuurd. Jij berekent hoeveel nieuwe pakketdepots en sorteercentra er nodig zijn en waar ze moeten komen.

Wat verdient dat?

Tussen de 3.500 en 4.600 euro bruto per maand. Je mag af en toe thuiswerken, maar doe dat niet te vaak. Op de bovenste etages van je kantoor in Den Haag heb je namelijk zeezicht.

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger heeft intern promotie gemaakt. Wiegerinck: “We zoeken een opvolger, want zowel de krimp van brieven als de groei van pakketten levert werk op.” Door de verandering moet de logistiek van PostNL constant worden aangepast.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt wiskunde, econometrie of een andere exacte wetenschap gestudeerd. “Het gaat vooral om je manier van denken”, zegt Wiegerinck.

“Je kunt dus ook een soortgelijke functie bij een bank of energiebedrijf gehad hebben.”

Zolang je maar niet bang bent van cijfers, formules en adviseren.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“Het leuke is dat je direct betrokken bent bij de toekomst van PostNL”, zegt Wiegerinck.

Zijn die pakketafhaalpunten bij winkels, die in plaats komen van thuisbezorgen, eigenlijk een probleem voor het bedrijf? “Die pakketjes moeten ook op het afhaalpunt worden bezorgd”, zegt Wiegerinck. Voorlopig is er voor jou dus nog genoeg te berekenen.

    • Pim Brasser