Imtech onderzoekt fraude Groningse Eemshaven

De Groningse Eemshaven
De Groningse Eemshaven Foto ANP / Lex van Lieshout

Imtech doet onderzoek naar fraude bij de bouw van een energiecentrale in de Groningse Eemshaven. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf en de Duitse krant Handelsblatt.

Wat is er aan de hand?

Bij de bouw is mogelijk sprake geweest van illegale kartelafspraken, waardoor opdrachtgevers Essent en het moederbedrijf RWE meer geld kwijt waren voor de bouw. Volgens bronnen van De Telegraaf compenseerde Imtech de hoge prijzen bij de kartelpartners door valse facturen toe te staan. Zo konden die partijen meeprofiteren van de extreme winsten die op het bouwproject werden behaald.

Imtech kreeg hierover op 29 augustus al een melding binnen van een klokkenluider, bevestigde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast vanochtend in een telefonische persconferentie. Daarop heeft het bedrijf direct een onderzoek ingesteld.

Vorige maand gaf Imtech nog voor 600 miljoen euro nieuwe aandelen uit. In het bijbehorende prospectus heeft Imtech geen melding gemaakt van dit onderzoek. De reden hiervoor is volgens Van de Aast dat er nog geen aanwijzingen zijn dat de mededingingswet inderdaad is overtreden en dat hij er vanwege de betrokkenheid van andere bedrijven niks over kan zeggen. De topman is van mening dat Imtech “goed gecommuniceerd” heeft over de zaak.

Komt bekend voor

Dinsdag meldde Imtech zelf al nabeurs dat het een onderzoek is gestart naar mogelijke overtredingen van de mededingingsregels in Duitsland in de periode van 2008 tot en met 2010.

In februari vorig jaar kwam ook al een fraudezaak aan het licht. Als gevolg van omvangrijke boekhoudfraude in Duitsland en Polen leed Imtech miljoenenverliezen. Het management van Imtech in Duitsland gebruikte “innovatieve technieken” waardoor de fraude lang verborgen bleef, zei bestuursvoorzitter Gerard van de Aast van Imtech destijds tegen NRC. De Duitse top, die inmiddels is vervangen, vervalste documenten, rapporteerde onjuiste financiële informatie en sluisde zeker 30 miljoen euro weg naar een onbekend bedrijf.

    • Carlijn Vis