Hoop op handelsverdrag (en goed eten) tijdens APEC-top

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Of er iets concreets zal komen uit de APEC-vergadering in Bejing, volgende week? Redenen tot hoop zijn gering: geen één op één-tje tussen de presidenten Obama en Poetin, de ‘draai richting Azië’ van Obama moet nog vorm krijgen. Aan de andere kant, de zegevierende Republikeinen zien wel wat in nieuwe handelsverdragen, zoals het Trans Pacific Partnership.

Wel staat vast dat Obama en de andere wereldleiders goed zullen eten. Er komen zeventig top-chefkoks naar de hoofdstad om speciaal voor hen te koken. Bovendien zijn er tweeduizend jonge vrijwilligers van 23 universiteiten, die ieder twintig uur per dag zullen werken om het bezoek van de gasten aangenaam te maken.

Om de smog tegen te gaan zijn er verkeersmaatregelen getroffen, ‘nog strenger dan rond de Olympische Spelen’, meldt de South China Morning Post. Overigens zonder resultaat: voor de komende week wordt ‘zwaar vervuilde en ongezonde’ lucht voorspeld.

Qualcomm onder de loep, in China en overal

China is een cruciale groeimarkt, ook voor Qualcomm, ‘s werelds grootste maker van chips voor computers, telefoons en andere apparaten. Maar naast kansen zijn er risico’s verbonden aan zakendoen in China. Qualcomm ondervindt dat momenteel met een voortgaand onderzoek naar de handelspraktijken en vergunningen, door de commissie die monopolievorming moet tegengaan.

Bloomberg meldt dat de winstverwachting van Qualcomm voor 2015 flink te lijden heeft onder de Chinese vragen. Nu er ook nog onderzoek komt in de VS en Europa, kan de onderneming geen kant op. Het aandeel tuimelde woensdag omlaag door dit nieuws.

“Niet aanmoedigend”, zegt analist Stacy Rasgon van Sanford C. Bernstein & Co. in New York tegen Bloomberg. “Je zou denken dat de Amerikaanse overheid ze zou steunen, gezien het gedoe in China, maar kennelijk niet.”

Zwarte miljarden verdwijnen via India

India is een populaire bestemming voor het witwassen van geld, vooral uit ontwikkelingslanden. “India staat op de vijfde plek van 142 landen” waar ‘illegale financiële stromen’ doorheen komen, meldt India Today. Tijd om daar wat aan te doen, vindt de overheid.

Te laat, in veel gevallen althans. Zoals rijken uit de hele wereld parkeren Indiërs hun geld graag in een ‘vriendelijk’ klimaat: Zwitserland. Maar om belasting en sancties te ontlopen hebben de helft van de rekeninghouders met zwart geld in Zwitserland hun rekeningen alvast geplunderd. India Today schrijft dat op basis van een gelekt onderzoeksrappot. “Een van de verbijsterende feiten: op 289 van de 628 rekeningen bij de multinationale bank HSBC staat al geen geld meer.”

De Zwitsers zijn niet behulpzaam. Er wordt geen informatie over de individuen of bedrijven vrijgegeven, zodat het spit- en graafwerk door de Indiase onderzoekers zelf moet worden gedaan.  Dat is de moeite waard: de afgelopen twaalf jaar zijn er honderden miljarden dollars door de Indiase vingers geglipt.

    • Diederik van Hoogstraten