Herstel van horen zeggen

Koopwoningen stijgen lang niet overal in prijs. Drie eigenaren over hun niet te verkopen huis. „Het is een constante druk. We leven niet vrijuit.”

None

De woningmarkt herstelt, horen ze steeds. Ze, dat zijn de mensen die niet in de grotere steden wonen. Die proberen een huis te verkopen, in een dorp dat niet tegen Amsterdam aan ligt. Ze merken er niets van.

Neem de huizenmarkt in Noord-Limburg. Toevallig heeft makelaar Ankie Spee-Hegger net een vrijstaand huis verkocht in het dorpje Lomm (voor 175.000 euro, met een tuin van 1.300 vierkante meter – „Dat is toch een lachertje voor jullie begrippen?”). Maar de rest, zegt ze, blijft in zo’n dorp gewoon te koop staan.

In de grotere plaatsen waar Spee-Hegger werkt, Venlo en Venray, bijvoorbeeld, ziet ze dat de crisis wat afneemt. „Maar pas als dáár de prijzen gaan stijgen en er wat meer krapte ontstaat, zijn de kleine dorpen aan de beurt.” Al weet ze niet eens zeker of het inderdaad zo zal gaan. Want een deel van de jeugd trekt er toch wel weg. En de ouderen willen kleiner wonen, maar kleinere woningen zijn er te weinig in een klein dorp. Spee-Hegger: „Voor een appartement moet je in de stad zijn.”

Het herstel, dat volgens de vandaag verschenen Monitor Koopwoningmarkt blijft doorzetten, is volgens Peter Boelhouwer „heel erg regionaal bepaald”. Elk kwartaal verzamelt en analyseert de hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft de woningmarktcijfers van onder meer makelaarsvereniging NVM en het Hypotheken Data Netwerk.

De huizenprijzen en het aantal hypotheekaanvragen daalden in het derde kwartaal weliswaar licht, maar dat doen ze in de zomermaanden altijd. Boelhouwer voorspelt dat de cijfers in dit laatste kwartaal weer zullen stijgen.

Het niveau van vóór de crisis wordt volgens hem nog lang niet gehaald. Zowel wat betreft als het aantal verkochte huizen als de huizenprijzen. Boelhouwer: „We moeten nog 18 procent goedmaken van de prijsdaling die sinds 2008 is ingezet. Het duurt nog zeker zeven of acht jaar voordat dat is gebeurd.”

Terwijl het herstel is begonnen in delen van de Randstad en grotere steden als Eindhoven, zijn er dus ook gebieden waar de prijzen nog altijd dalen en waar nog steeds heel weinig huizen worden verkocht. Boelhouwer: „De verschillen binnen Nederland worden groter.”

En wat doe je als je in een plattelandsgebied woont waar de waarde van je huis een stuk lager is dan wat je ervoor wilt krijgen? Om niet in de financiële problemen te komen vragen mensen veel meer dan wat realistisch is, zegt Boelhouwer. De keuze is dan: wachten tot de markt misschien aantrekt. Of je verlies nemen.

    • Rien Zilvold
    • Anne Dohmen