Hennis: omstandigheden militairen Mali zijn acceptabel

De omstandigheden waaronder Nederlandse militairen moeten werken in Mali zijn “acceptabel” volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD). Dat schrijft zijn aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen die de SP stelde naar aanleiding van een reportage in NRC Handelsblad.

Nederlandse commando's van de Korps Commando Troepen (KCT) op patrouille in Mali. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De omstandigheden waaronder Nederlandse militairen moeten werken in Mali zijn “acceptabel” volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD). Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen die de SP stelde naar aanleiding van een reportage in NRC Handelsblad waarin militairen ter plekke hun beklag deden over de hitte en het gebrek aan veiligheid en voorzieningen op hun kamp in de Noord-Malinese stad Gao. Nederland neemt sinds dit jaar met ruim 450 militairen deel aan de missie van de Verenigde Naties (VN) in Mali.

De gevoelstemperatuur op het kamp loopt vaak op tot boven de 60 graden Celsius en de meeste militairen slapen er in tenten en hebben maar beperkt stromend water. “Je wordt gewoon de woestijn ingetrapt en verder zoek je het maar uit,” vertelden militairen.

‘Militairen opgeleid voor moeilijke omstandigheden’

Uit Hennis’ reactie blijkt dat het volgens haar meevalt met de dreiging tegen Nederlandse militairen en de erbarmelijkheid van hun omstandigheden. Wel loopt het opbouwen van het kamp langzamer dan gepland. De minister schrijft:

Omdat de logistieke aanvoerlijnen naar Gao lang zijn en de klimatologische omstandigheden zwaar, duurt de bouw van het Nederlands kamp langer dan aanvankelijk was voorzien. Overigens zijn Nederlandse militairen opgeleid om onder moeilijke omstandigheden te opereren.

Toch neemt zij wel maatregelen. Nederlanders worden geleidelijk in beschermende containers gehuisvest en zij krijgen extra eten bovenop wat de VN al levert. “Kritieke reservedelen, zoals voor het sanitair, worden versneld naar Mali vervoerd”, aldus Hennis.

Lees ook de reportage vanuit Mali uit NRC Handelsblad (€) van vorige maand.

    • Emilie van Outeren