Geliquideerde Nijman kende alle grote jongens

Beverwijk In zijn sportschool zouden afspraken over liquidaties zijn gemaakt, maar veroordeeld voor betrokkenheid werd Hans Nijman nooit.

Bij een sportschool in Beverwijk is gisteravond voormalig vechtsporter Hans Nijman (55) geliquideerd. Dat bevestigde zijn advocaat Mark Teurlings vanochtend. De politie wil de identiteit van het slachtoffer nog niet prijsgeven.

Op een foto van de plaats delict, die op Twitter circuleert, is het levensloze lichaam van Nijman in zijn auto te onderscheiden. Teurlings: „Op die foto is onmiskenbaar mijn cliënt te zien.”

Hans Nijman werd geboren in Alkmaar en groeide op in een gezin met zeven kinderen. Zijn ouders bestierden een supermarkt. Na een vechtsportcarrière en een periode als portier van de roemruchte coffeeshop The Bulldog in Amsterdam werd hij een bekende naam in de onderwereld. Zijn sportschool TopTeam in Beverwijk trok zowel criminelen als bekende Nederlanders. De moord is gisteravond gepleegd op de stoep van deze sportschool, die Nijman runde met Dick V., een andere naam die vaak opduikt in politiedossiers.

De sportscholen van de mannen zijn bijvoorbeeld vorig jaar doorzocht door de recherche. Bij Nijman werd ook een huiszoeking gedaan, maar hij werd niet gearresteerd.

Het tekent de rol van Nijman, die jarenlang gesignaleerd rond grote jongens in de onderwereld, maar altijd aan de zijlijn leek te staan.

Dat is anders voor zijn vriend Dick V., die vrijwillig vastzit, omdat justitie hem eerder dit jaar waarschuwde dat hij in levensgevaar was. Dick V. wordt er door justitie van verdacht een drugsbende te hebben gerund, en zich te hebben beziggehouden met afpersing. Willem Holleeder zou daar ook bij betrokken zijn; hij heeft mogelijk hand- en spandiensten verleend. De vriendschap tussen de twee is bekoeld, en nu zou juist Holleeder het op Dick V. hebben voorzien. Hans Nijman stond niet terecht in deze zaak, die binnenkort weer verder gaat.

Nijman werd meer dan tien jaar geleden al door vastgoedhandelaar en ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra bij de politie aangewezen als vriend van Dino S. Die Surinaamse Amsterdammer wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor diverse huurmoorden, en staat vandaag weer terecht in de zaak rond zeven liquidaties in het Amsterdamse milieu.

De sportschool van Nijman speelt daarin ook een rol. Volgens de nieuwe kroongetuige van jusititie, Fred Ros, zouden daar afspraken zijn gemaakt voor moordpartijen. Ros trainde zelf ook in de sportschool.

Volgens advocaat Teulings is het „logisch” dat Nijman naar voren kwam in politieonderzoeken. Teulings: „Vaak komt zijn naam op als ‘maatje van’ bijvoorbeeld Dick V. In de sportschool kwamen nu eenmaal bepaalde lieden die niet oké zijn.”

De advocaat had regelmatig contact met Nijman. Hij voelde zich niet bedreigd, zegt Teulings: „Hij heeft nooit laten blijken dat hij bang was.” Er liep voor zover Teulings weet op dit moment geen strafrechtelijk onderzoek naar zijn cliënt.

    • Enzo van Steenbergen