Geheime belastingdeals multinationals op straat

Honderden miljarden omgeleid om belasting te ontlopen.

Een internationaal samenwerkingsverband van journalisten heeft de beschikking gekregen over bijna 28.000 pagina’s aan vertrouwelijke documentatie over belastingafspraken tussen multinationals en de Luxemburgse autoriteiten.

Uit de stukken blijkt hoe internationale bedrijven met hulp van advieskantoor PwC constructies bouwden om zo min mogelijk belasting af te dragen. Zij kregen hiervoor telkens de goedkeuring van de belastingdienst van Luxemburg.

In veel gevallen gaat het om bedrijven die nauwelijks activiteiten hebben in het groothertogdom, maar om fiscale redenen hun geldstromen via Luxemburg laten lopen. Een direct gevolg is dat andere landen hierdoor belastinginkomsten mislopen.

Met de belastingovereenkomsten zijn honderden miljarden euro’s aan kapitaalstromen gemoeid. Veelal gaat het om leningen of investeringen die op papier via Luxemburg lopen. Onder de betrokken bedrijven zijn onder meer Ikea, Pepsi, Heinz en Deutsche Bank. Ook Nederlandse bedrijven als ING en kledingbedrijf WE verlaagden hun afdracht met routes die via Luxemburg lopen.

In het journalistieke samenwerkingsverband deelden meer dan 80 journalisten uit 26 landen informatie over de Luxemburgse belastingdienst. De arrangementen zijn alle legaal.

De Europese Commissie doet op dit moment onderzoek naar belastingontwijking. De Luxemburgse constructies van zowel Fiat als Amazon zijn onderwerp van onderzoek.

De net aangetreden voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft een bijzondere positie in deze kwestie. Juncker was bijna twintig jaar premier van Luxemburg. Hij verzette zich eerder tegen de beschuldigingen van Duitsland en Frankrijk dat de kleinste lidstaat van de EU een belastingparadijs is.

Vanmorgen presenteerde de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar belastingontwijking in Nederland. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid geld die via Nederlandse brievenbusmaatschappijen loopt is verveelvoudigd. Zo stroomde in 2012 bijna 32 miljard euro’s aan royalty’s – vergoedingen voor het gebruik van rechten – in en uit Nederland, het drievoudige van tien jaar geleden. Deze route wordt onder meer gebruikt door Ikea, Google en U2. De Rekenkamer toont zich mild over de status van Nederland als fiscale vluchtheuvel.