Vraagtekens bij politieke goudhandel van de ‘Alternative’

None

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) maakt reclame voor zichzelf met de leus: „De AfD is goud waard”. Opmerkelijker is dat de partij ook echt goud verkoopt, via een internetwinkel. Maandag maakte de partij trots bekend dat bij de ‘AfD Gold Shop’ al voor 1,7 miljoen euro goud is besteld. Vooral de gouden munt van 1 Deutsche Mark loopt als een tierelier. Het gaat om de laatste DM die werd geslagen in 2001, voor de invoering van de door de AfD vermaledijde euro.

Over de politieke goudhandel van de partij is nu ophef ontstaan. De Bondsdag onderzoekt of de AfD de wet op de partijfinanciering overtreedt. Dat partijen commerciële activiteiten ontplooien, is niet nieuw in Duitsland. Regeringpartij SPD bezit bijvoorbeeld een complete mediatak. Punt is dat partijen in aanmerking komen voor net zoveel staatssteun als zij aan eigen middelen genereren uit contributies of giften. Het probleem voor de AfD is dat zij als nieuwe partij veel meer stemmen heeft binnengehaald dat zij leden heeft. Het gevolg is dat de partij recht heeft op subsidie van 5 miljoen euro op basis van gewonnen stemmen, maar slechts 3,5 miljoen euro aan inkomsten genereert. Die eigen inkomsten wil de partij opschroeven. Alleen: de netto winst van de goudhandel is slechts 25.000 euro. De partij claimt echter dat de bruto omzet, 1,7 miljoen euro, als inkomsten moeten worden aangemerkt. Want in de wet, die geen rekening houdt met commerciële activiteiten van partijen, wordt nergens gesproken over het verschil tussen omzet en winst.

Een deskundige noemde de financiële truc „ongewoon”, maar „niet automatisch onwettig.”

    • Frank Vermeulen