Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Drummer AC/DC verdacht van beramen twee moorden

Rockband AC/DC tijdens een optreden in het Zurich, april 2009.
Rockband AC/DC tijdens een optreden in het Zurich, april 2009. Foto EPA / Ennio Leanza

De drummer van rockband AC/DC wordt ervan verdacht twee moorden te hebben beraamd. Dat meldt persbureau AP. De 60-jarige Phil Rudd verscheen gisteren voor de rechter in de Nieuw-Zeelandse plaats Tauranga, waar hij woont.

De drummer zou opdracht hebben gegeven om twee mensen te vermoorden, maar wie hij dood wilde hebben is onduidelijk. De Britse krant The Guardian schrijft dat hij geen woord zei in de rechtszaal en bovendien geen schoenen droeg. Rudd is op borgtocht vrijgelaten tot 27 november, op voorwaarde dat hij geen contact opneemt met de huurmoordenaar die hij zou hebben willen inzetten.

Phil Rudd vertrekt na zijn verschijning in de rechtbank in Tauranga, Nieuw-Zeeland.

Phil Rudd vertrekt na zijn verschijning in de rechtbank in Tauranga, Nieuw-Zeeland. Foto AP / George Novak

De aanklacht

Rudd wordt officieel verdacht van poging tot moord, bedreiging en drugsbezit. Hij werd gearresteerd in zijn woning in Nieuw-Zeeland en riskeert een celstraf van tien jaar.

Wie is Phil Rudd

De Australische Rudd werd geboren in Melbourne met de naam Philip Hugh Norman Rudzevecuis. In 1974 werd hij de drummer van de populaire rockband AC/DC. In 1983 werd hij uit de band gezet, maar tien jaar later keerde hij terug. De rockband is bekend van hits als Whole Lotta Rosie, Highway To Hell en Thunderstruck.

Nieuw album

Op 2 december komt er een nieuw album uit, Rock Or Bust. Michael Browning, de voormalig manager van AC/DC, liet aan de Australische Daily Mail weten dat het nieuws voor hem ‘nogal een schok’ was.