Close Up: Meret Oppenheim

NPO 2, 23.00-0.00u.

In de Close Up documentaire

Meret Oppenheim - Icoon van het Surrealisme, volgen we het leven en

werk van kunstenares Meret

Oppenheim (1913 – 1985). Oppenheim werd wereldberoemd toen haar kunstwerk ‘Déjeuner en fourrure’ (ontbijt met bont) – een kop en schotel met een lepel, bekleed met de pels van een Chinese gazelle – werd verkocht aan het Museum Of Modern Art in New York.

Eerst wilde ze armbanden met bont bedekken. Tijdens een gesprek met Picasso en zijn muze, vroegen de drie zich echter af wat je nog meer met bont zou kunnen voeren. Zo werd het idee voor ‘Ontbijt met bont’ geboren. Oppenheim wordt gezien als de belangrijkste vrouwelijke kunstenaar van de surrealisme-stroming. Ze werd geboren in Duitsland, groeide op in Zwitserland en vertrok op achttienjarige leeftijd naar Parijs, waar ze grote namen uit het surrealisme leerde kennen, zoals André Breton, Marcel Duchamps, Max Ernst en Man Ray. Laatstgenoemde maakte een beroemde fotoserie van haar.

Ze kreeg de bijnaam ‘muze van de surrealisten’. Hier was ze zelf

overigens niet zo blij mee . Naast objectkunst hield Oppenheim zich ook bezig met schilderen en beeldhouwen.