Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Weinig is Nederlandser: de fiets van de zaak. Weinig is ook beter voor de makers en verkopers van tweewielers. Jaarlijks worden er zo’n 200 duizend ‘fiscaal vrijgestelde’ fietsen verkocht, maar aan dat feest komt een einde. Per 1 januari is het uit met de voordeelregeling voor trappende werknemers, en de Volkskrant belicht de ‘run op de fiets’ die nu is ontstaan - nog even dat voordeeltje meepikken voordat het te laat is.

Naast bezuinigen is er een reden om een einde te maken aan de voorkeursbehandeling voor de fietser, schrijft de krant: het is niet te verfiëren of de regeling doel treft. Ze moest meer mensen  op de fiets naar het werk krijgen, en daarmee de snelwegen en het openbaar vervoer ontlasten. “Of de belastingvrije fietsen ook echt voor dat doel gebruikt worden, is niet te controleren. De regeling stelt ook niet als eis dat de werknemer de fiets voor woon-werkverkeer moet gebruiken.”

Leuk land - goed voor geheime deals

Waarom hebben (of hadden) allerlei multinationals vestigingen in Luxemburg? Het zal, met alle respect, niet om de schoonheid van het land zijn. Nee, het was altijd al duidelijk dat de belastingtarieven Luxemburg zo aantrekkelijk maakten.

Nu blijkt dat tal van grote bedrijven geheime tax-deals sloten met de Luxemburgse regering. Het International Consortium of Investigative Journalists - een groep van tachtig onderzoeksjournalisten - maakt bekend dat grote namen als Ikea, PepsiCo en FedEx stiekem een voorkeursbehandeling kregen. In totaal gaat het om zo’n driehonderd ondernemingen, meldt BNR. Eerder al hebben bedrijven met Nederlandse en Ierse vestingen kritiek gekregen omdat ze die landen uitsluitend om belastingtechnische redenen zouden hebben gekozen.

Zoals The New York Times schrijft: het uitputtende onderzoek kan wel eens ‘ongemakkelijk leesvoer’ zijn voor Jean-Claude Juncker. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie was als oud-premier van Luxemburg nauw betrokken bij de opbouw van het  belastingparadijs.

ING lost laatste ‘stukje’ staatssteun af

U, belastingbetaler, bent een beetje mede-eigenaar van ING. Nog net; vrijdag lost de bank ‘het laatste stukje staatssteun’ af, meldt de Telegraaf. Dat verkleinwoord kan verwarring wekken, het gaat nog altijd om ruim een miljard euro. Maar toch is het een belangrijk moment, want ING herwint weer een aantal vrijheden die de bank sinds de crisis moest missen.

Dat kan voor aandeelhouders en toplieden lucratief zijn, qua dividend en bonussen. Maar de Telegraaf merkt op dat de door Brussel opgelegde herstructurering nog niet voltooid is. “ING mag nog altijd geen overnames doen, en mag evenmin prijsleider zijn in de markten waarin het actief is.”

 

    • Diederik van Hoogstraten