Deze steadicam-specialist moest 24 uur achteruitlopen voor ‘Happy’

Screenshot van Vimeo

Zijn taak was simpel. En verschrikkelijk vermoeiend. Voor de opnames van het nummer ‘Happy’ van Pharrell Williams moest Jonathan Beattie, een steadicam-specialist, over een periode van tien dagen in totaal 24 uur achteruitlopen. Daar is nu een ‘walkumentary’ van gemaakt.

Beattie vertelt in de korte documenaire hoe hij te werk ging. Elke dag - ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds - trok de crew naar een bepaald gedeelte van Los Angeles om dansende mensen te filmen. Daarbij was het voor hem van groot belang dat hij geen verkeerde stap zette.

“Achteruitlopen is lang niet altijd makkelijk. Bij de opnames liep er vaak iemand mee om te zeggen hoe ik moest lopen, of keek ik zelf even schuin om. Het lijkt daarmee veel op dansen. De ene keer werkt je danspartner mee, de andere keer niet.”

Vorig jaar sprak Cinema5D al met Beattie al over het project. De druk was hoog, tijdens de tien dagen. Want ze hadden weinig tijd voor retakes.

“No take 2’s (in 370 setups there were maybe 10 resets or 2nd takes) no rehearsals & walking 12-15km a day for the show.”

De rest vertelt hij de korte docu:

Uiteindelijk werden van de beelden, 24 uur in totaal dus, een speciale muziekvideo gemaakt. Waarin allerlei mensen 24 uur achter elkaar dansen. Maar ook de verkorte versie, de officiële videoclip, is het werk van Beattie duidelijk zichtbaar.

    • Nando Kasteleijn