Deense creëert een galerij van museumstukken die ‘selfies maken’

Museumselfie gemaakt in de Kunsthalle in Bremen. Foto: Instagram / museumofselfies

Kan een portret een selfie nemen? Nee. Natuurlijk niet. Maar die illusie kunnen we allemaal wel degelijk wekken. En dat geeft de personen in de schilderijen een heel nieuwe gezichtsuitdrukking, vindt de Deense art-director Olivia Muus. Ze liet geportretteerden in onder meer het Rijksmuseum en de Amsterdamse Hermitage ‘selfies nemen’.

Het is eigenlijk niet meer dan een smartphone voor de gezichten in de oude portretten houden. Beetje letten op de hoek, de afstand tot het portret en de kijkrichting van de afgebeelde persoon. Muus deed het voor de grap, maar vond het resultaat zo leuk dat ze er een Tumblr voor aanmaakte. En daarop kan ieders museumselfie gepubliceerd worden.

Voordien verzamelde ze haar eigen gemaakte ‘selfies’ op een daarvoor gecreëerde Instagram-pagina. Tegenover Huffington Post laat de Deense weten dat iedereen kan participeren door selfies te mailen of op Instagram #museumofselfies te gebruiken.

Genomen in het Rijksmuseum. Foto: Instagram / museumofselfies

Genomen in de Amsterdamse Hermitage. Foto: Instagram / museumofselfies

    • Jules Seegers