Blauwe vinkjes verklappen wie je negeert in WhatsApp

WhatsApp-berichten kun je niet langer negeren; twee kleine blauwe vinkjes geven voortaan aan of iemand je WhatsApp-berichten gelezen heeft en geen zin of tijd heeft je te antwoorden.

Als je al gestoord werd van de grote hoeveelheid berichten die via WhatsApp (en via je talloze WhatsApp-groepen) op je afkomt, dan komt er nu nog een stress-factor bij. De meest populaire chatapp (600 miljoen gebruikers) heeft een functie toegevoegd waarmee je kunt zien dat de ander je bericht gezien heeft. Het is niet mogelijk ongezien een bericht - of een persoon - te negeren.

  • grijs vinkje: boodschap succesvol verzonden
  • twee grijze vinkjes: boodschap succesvol afgeleverd op telefoon ontvanger
  • twee blauwe vinkjes: de ontvanger heeft je bericht gelezen

Kun je het omzeilen?

Ja. De blauwe vinkjes verschijnen alleen als je WhatsApp daadwerkelijk opent - als je het bericht via een notificatie leest in Android of Apple iOS, krijgt de afzender geen blauwe vinkjes te zien. Een notificatie is een korte melding die een app naar het beginscherm van je telefoon stuurt. Korte WhatsApp-berichten kun je zo nog ’stiekem’ blijven lezen zonder dat de afzender dat merkt.

Maar er is geen mogelijkheid om de ‘gelezen’- melding helemaal uit te schakelen (iets dat bijvoorbeeld wel met Apples iMessage kan). Het helpt ook niet of je in de privacy-instellingen hebt aangegeven dat anderen niet kunnen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest. Het zou WhatsApp sieren die blauwe vinkjes naar believen uit te schakelen. De ‘gelezen’-functie is omstreden - dat was ie al in mailprogramma’s -  en wordt door veel mensen als ronduit hinderlijk ervaren.

Het WhatsApp-systeem van blauwe vinkjes werkt nog niet altijd, blijkt uit een korte test: sommige gelezen berichten blijven op de telefoon van de afzender ‘grijs’.

>NRC Q zit ook op WhatsApp (en we zijn niet beledigd als je niet reageert). Volg en deel ons.

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper hebben 8,7 miljoen Nederlanders WhatsApp op hun smartphone geïnstalleerd. WhatsApp, voor 22 miljard dollar overgenomen door Facebook, levert nog amper omzet op (10 miljoen dollar).

Hier een schrale troost: zes tips om de chatstress te verminderen.

    • Marc Hijink