Bij kritiek op alles verliest hij aan kracht

Als je in je vorige baan vaker op het ministerie van Onderwijs kwam dan nu je volksvertegenwoordiger bent en woordvoerder onderwijs, doe je dan iets verkeerd?

Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) vindt van niet. Als voorzitter van vakbond CNV Onderwijs kwam hij geregeld bij de minister. „Ja, toen zat ik in de beïnvloedingssfeer en kon ik meepraten. Maar hier in het parlement worden uiteindelijk de besluiten genomen. Daar was ik aan toe.”

Het is een lange week voor Michel Rog (41). Vandaag en morgen ‘doet’ hij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs. De afgelopen dagen debatteerde hij urenlang met minister Jet Bussemaker (PvdA) over het leenstelsel dat het kabinet in de plaats van de basisbeurs stelt.

Dat leenstelsel vindt Rog een beroerd plan. De regeling zorgt volgens hem voor meer schulden en minder studenten. En het is echt niet gezegd dat het onderwijs werkelijk beter wordt van het geld dat vrijkomt door de nieuwe wet. Waar Kamerleden met aanpassingen soms proberen een slechte wet iets beter te maken, doet Rog dat in dit geval niet. „Wij wijzen deze hele wet in zijn algemeenheid heel bewust af.”

In september 2012 kwam Michel Rog voor het CDA in de Kamer. Hij stond op plaats vijf van de kandidatenlijst, hoog voor een nieuwkomer. Dat geldt al helemaal bij het CDA, zo’n partij met traditioneel veel oudgedienden hoog op de lijst. Maar nadat het eerste kabinet-Rutte – de gedoogconstructie met Wilders – was gevallen, moest alles anders. Nieuwkomers als Rog zouden de fractie opfrissen.

Jarenlang trouw en actief lid van het CDA was Rog óók al niet. Tot 2006 zat hij bij D66, onder meer als raadslid in Amsterdam-West. In 2010 werd hij lid van het CDA. „Ik voelde me wel al langer lid van die familie”, zegt Rog. „Toen het slecht ging, vond ik het juist tijd om steun te gaan bieden.” Hij waakt ervoor onaardig te doen over D66. „Ik kan wel zeggen dat ik jaloers was op de brede samenstelling van het CDA. Hoog- en laagopgeleid, werkgevers en werknemers.”

Collega-Kamerleden van andere partijen vinden Michel Rog sympathiek en kundig. Hij dúrft, dat is niet alle Kamerleden gegeven, zeggen ze. Wel zou hij wat beter moeten doseren – als hij bij het debat over het leenstelsel kritiek op álles levert, gaat kracht verloren.

Rog kan nog wel wat zelfrelativerend vermogen gebruiken, zeggen ze ook. Wanneer het over CDA-onderwijsministers gaat die de toetscultuur wat al te ver doorvoerden, kan hij daar niet om lachen.

Of Rog zelf ooit niet eens als minister..? Dan glimlacht hij. „Ik vind dít werk een hele eer.”