Gewelddadige botsingen politie en betogers bij massaprotest Brussel

Beelden van de onvriendelijke taferelen in de straten van Brussel vanmiddag.
Beelden van de onvriendelijke taferelen in de straten van Brussel vanmiddag. Reuters / Yves Herman

Tegen demonstranten in Brussel is vanmiddag door de politie traangas en een waterkanon ingezet. Het enorme anti-regeringsprotest tegen bezuinigingsplannen liep aan het eind van de optocht, bij het Zuidstation, uit de hand.

De politie meldt dat ruim honderdduizend betogers de Brusselse straten op zijn gegaan. Drie grote vakbonden beweerden eerder dat het er nog twintigduizend meer zijn. De bonden leveren meer dan vierhonderd begeleiders van de mars die over een vooraf afgebakend parcours voerde.

Politie voert charge uit op achterblijvers

Bij het invallen van de schemering moest de politie nog een charge uitvoeren bij de Hallepoort. Bij de oude stadspoort van Brussel bleef het onrustig terwijl de meeste demonstranten na drieën al huiswaarts keerden. Volgens vakbond ABVV provoceerden de ordediensten enkele tientallen havenarbeiders waarna een “kat-en-muis-spel ontstond” met gewelddadige afloop. De Morgen meldt dat bij de Hallepoort werd ingegrepen toen steeds meer auto’s werden vernield en in brand gestoken:

Het ontruimen van de zone die al enkele uren het tafereel was van ernstig vandalisme, gingen de ordediensten stevig tekeer met hun knuppels. Daarbij maakten ze geen onderscheid tussen vandalen en toeschouwers. Tot dan toe beperkte het politieoptreden zich tot het afhouden van aanvallen van demonstranten met het waterkanon en traangas.

Zo’n honderdvijftig jongeren van “verschillende linkse groeperingen” drongen het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in de buurt van het Centraal Station binnen. Zij vinden volgens De Morgen dat het protest zich te veel tegen de regering richt en te weinig tegen grote bedrijven. Bij het kantoor van de Belgische spoorwegen (NMBS) liepen de gemoederen verder op.

Twitter avatar _ingemar Ingemar Van Wietenda de Relletjes lopen verder uit de hand. Politiemoto overmeesterd en in brand gestoken! #Betoging6nov http://t.co/MgGGlRvb8H

Volgens De Morgen vielen reeds meerdere lichtgewonden aan zowel de kant van de politie als aan die van de betogers. Het zou gaan om een groep van zo’n honderd “heethoofden” die een uitzondering vormen op de grotendeels vreedzame groep demonstranten.

Twitter avatar Karst Karsten Lemmens Een politiemotor is gesneuveld. #6nov http://t.co/rgDZoSFKck

Hete herfst

Niet alle betogers tegen de Belgische bezuinigingsplannen wisten vanochtend het epicentrum van de demonstratie in Brussel te bereiken. Treinen zaten vol, het station raakte overspoeld met actievoerders. Toch zeggen de vakbonden dat 120.000 demonstranten de aftrap van een maand lang campagnevoeren bijwonen.

De Belgische spoordienst NMBS zegt tegenover De Standaard 80.000 mensen te hebben vervoerd op speciale tickets voor de aangekondigde ouverture van de ‘hete herfst’: vanaf 24 november volgen eerst drie regionale stakingsdagen en tot slot, op 15 december, een nationale staking.

‘Grootste burgermanifestatie’

Linkse partijen, alsmede de voormalige premier Elio Di Rupo, keren zich tegen de regering-Michel die onder meer verhoging van de pensioenleeftijd, loonmatiging en bezuinigingen op overheidsvoorzieningen wil doorvoeren om te voldoen aan begrotingseisen van de EU. PVDA-voorzitter Peter Mertens spreekt van de “grootste syndicale en burgermanifestatie van de laatste twintig jaar”.

Kort voor de demonstratie tegen het middaguur begon, liet de vorige maand geïnstalleerde premier Charles Michel weten de drie oppositieleiders uitgenodigd te hebben voor een dialoog later vanmiddag. Roel Wauters, journalist van De Morgen en ter plaatse:

Twitter avatar rwauters roel wauters Vaststelling: dit is zeker geen Franstalige betoging. Meeste mensen die ik aanspreek spreken nederlands
Twitter avatar rwauters roel wauters Bengaals vuur, voetzoekers a volonté, fluitjes, trommels en toeters. De soundtrack van de sociale onrust #betogingDM

Station Brussel op slot

De beschikbare treinstellen bleken het aanbod aan demonstranten niet te kunnen verwerken. Actievoerders die wel de weg naar Brussel wisten te vinden via het openbaar vervoer waren in dermate grote aantallen dat de politie het station tijdelijk afsloot. Het treinverkeer lag ook even stil.

Vandaag wordt niet alleen gedemonstreerd, er wordt tevens gestaakt. Zo is in Gent de helft van de burgerloketten dicht en datzelfde geldt voor kinderopvanginitiatieven. In Antwerpen is een kwart van de basisscholen gesloten en in Luik ligt een deel van de industrie plat omdat werknemers naar Brussel zijn vertrokken. De Antwerpse haven werkt wel, maar op beperkte capaciteit.

Twitter avatar SasVN Sas Van Nieuwenhove eat your heart out, regering http://t.co/qtgDVH1bdh

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘België moet vernederlandsen’ (€) van onze correspondent Tijn Sadée.