Akkoord overgangsperiode Burkina Faso, maar er is nog geen nieuwe leider

De presidenten van Ghana (centrum), Senegal (rechts) en Nigeria (links) tijdens het overleg over de politieke transitie. Foto EPA/ Legnan Koula

Politieke partijen in Burkina Faso zijn gisteravond overeengekomen dat er binnen een jaar een politieke transitie moet plaatsvinden, gevolgd door verkiezingen in november 2015. Wie de overgangsregering moet gaan leiden, is nog niet duidelijk, schrijft de BBC.

En daarmee blijft de belangrijkste vraag onbeantwoord: wie wordt het nieuwe, tijdelijke staatshoofd? Op dit moment heeft het leger de leiding, dat de macht overnam nadat president Blaise Compaoré vorige week opstapte na aanhoudende protesten.

Afgelopen maandag gaf de Afrikaanse Unie het leger twee weken de tijd om de macht over te dragen aan burgers, anders zouden er maatregelen volgen. Luitenant Kolonel Isaac Zida beloofde daarop dat hij zich aan de deadline zou houden.

Bij de gesprekken die gaande zijn, zijn de presidenten van Ghana, Nigeria en Senegal betrokken.

Een autoritair, corrupt bewind

Naast dat de onrust binnenlandse gevolgen heeft, kan de transitie ook gevolgen hebben voor internationale relaties. Compaoré bemiddelde bij crisissituaties, zoals in de buurlanden Ivoorkust en Mali. Voor de Verenigde Staten en Frankrijk, de voormalige koloniale macht, is Burkina Faso een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen jihadistische groeperingen. Toch zal de machtswisseling voor de bevolking een opluchting zijn, schreef NRC Handelsblad (€) afgelopen dinsdag:

“President Compaoré mag gezorgd hebben voor een zekere stabiliteit, voor veel van zijn landgenoten was het een schrikbeeld dat zijn autoritaire, corrupte bewind met nog eens vijf jaar verlengd zou worden. Toen het parlement het dreigde mogelijk te maken dat hij zich volgend jaar opnieuw herkiesbaar zou stellen, werd daar massaal en fel tegen gedemonstreerd.”

    • Nando Kasteleijn