Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Akkoord over berging wrakstukken MH17 - start over enkele dagen

Uitgedroogde zonnebloemen in het rampgebied van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines.
Uitgedroogde zonnebloemen in het rampgebied van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Foto ANP/Pierre Crom

Er is een akkoord over het bergen van de wrakstukken van de MH17. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft opdracht gegeven voor het bergen van wrakstukken en deze naar Nederland over te brengen.

Het is de bedoeling dat de wrakstukken in Oekraïne worden verzameld en vervolgens naar Nederland worden overgebracht. Voor het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de ramp wil de raad een reconstructie maken van een deel van het toestel.

De Onderzoeksraad verwacht dat het binnen enkele dagen begint met het bergen van de wrakstukken. Dit is onder meer afhankelijk van de “fragiele veiligheidsomstandigheden” in het gebied. In gesprek met RTL Nieuws zegt OVV-voorzitter Tjibbe Joustra dat het plan voor de berging klaar is en de technische voorbereidingen zijn begonnen.

Lange tijd was het lastig om in het gebied te werken. Nog regelmatig zijn er vuurgevechten in het gebied dat door rebellen wordt gecontroleerd.

Bij de MH17-ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Maandag vindt er een nationale herdenking plaats voor de slachtoffers.