Wildplassers bij het Paleis op de Dam staan binnenkort in de schijnwerpers

De arcade van het Paleis op de Dam (met hekken). Foto ANP / Robin Utrecht

Wie in hoge nood is op de Dam in Amsterdam en stiekem de blaas denkt te kunnen legen tegen het Koninklijk Paleis wordt binnenkort in de schijnwerpers gezet. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een reeks maatregelen afgekondigd om de aantasting van het paleis tegen te gaan. Schijnwerpers zijn nog maar het begin.

De hekken gaan morgen weg, zegt Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 2011 is de ingang van het Koninklijk Paleis Amsterdam afgeschermd met hekken. Er bleek ‘s nachts te veel geplast te worden tegen de gerestaureerde muren.

Het schoonspuiten zorgde voor een vochtstroom die de zandstenen weer aantast waardoor het effect van de eerdere restauratie binnen enkele jaren ongedaan gemaakt leek te worden. Woordvoerder Frank Wassenaar vertelt over de maatregelen.

Wat is precies het probleem?

“In 2011 hebben we het hek geplaatst vanwege het wildplassen en andere vervuiling. We hadden niet snel een andere oplossing voorhanden. Het speelt vooral bij de arcade (bogengalerij, red.) aan de voorkant. Die biedt beschutting en blijkbaar trekt dat mensen aan om te gaan wildplassen. Nu plaatsen we daar bewegingssensoren waardoor mensen in het licht komen te staan. Dan moet je niet denken aan een felle bouwlamp, maar aan normale verlichting. Wij denken dat dit gedragsverandering kan opleveren, en hopen en verwachten dat dit effect zal hebben.”

Impressie van de lampen die door bewegingssensoren aan gaan. Beeld: ministerie van Binnenlandse Zaken

Als dat niet helpt komt er een urinoir dat overdag in de grond zakt, een urilift. Waarom kiezen jullie niet gelijk voor deze optie?

“Dat is nogal een ingreep. Je moet een flink gat graven, leidingen en kabels verleggen. Niemand vindt het verder heel mooi. We doen dat als het echt nodig is. Een derde optie is dan ook nog om de arcade af te sluiten met schermen of de trappen uit te breiden en die met spijlen die uit de grond komen ‘s nachts ontoegankelijk te maken. Dat is bouwkundig ingrijpend, maar dat plan ligt er ook nog.”

Is meer bewaking geen optie?

“Je kunt inderdaad nog denken aan 24-uursbewaking en een bemande post voor het paleis. Maar dat gaat nogal in de kosten lopen.”

Gaan de lampen morgen ook al aan?

“Nee, de komende vier weken niet. We willen eerst een nulmeting doen om te zien welk effect de lampen straks gaan hebben. We kijken nu met bewakingscamera’s hoe vaak er wordt wildgeplast.”

Is een camera niet genoeg om wildplassers af te schrikken?

“Blijkbaar niet, blijkbaar schrikt een boete van 140 euro ook niet af, blijkbaar is het fatsoen om niet tegen een paleis te plassen ook al niet genoeg om mensen tegen te houden.”

    • Alex van der Hulst