Waarom zit deze cocaïnedealer en FBI-informant al 27 jaar vast?

In 1987 werd een 17-jarige blanke jongen in het grotendeels zwarte Detroit gearresteerd voor cocaïnebezit. White Boy Rick, zoals hij genoemd werd, zit nu nog steeds vast – en claimt dat hij destijds informant was voor de FBI. Een absurde bewering, of toch niet? Schrijver Evan Hughes zocht het verhaal tot op de bodem uit.

Een krantenbericht van 8 november 1987, een paar maanden na Ricks arrestatie.
Een krantenbericht van 8 november 1987, een paar maanden na Ricks arrestatie. Uit de Detroit Free Press

In 1987 werd een 17-jarige blanke jongen in het grotendeels zwarte Detroit gearresteerd voor cocaïnebezit. White Boy Rick, zoals hij genoemd werd, zit nu nog steeds vast - en claimt dat hij destijds informant was voor de FBI. Een absurde bewering, of toch niet? Schrijver Evan Hughes zocht het verhaal tot op de bodem uit.

Een woord vooraf: deze longread is, in tegenstelling tot veel verhalen waar we op deze plek naar verwijzen, niet na één muisklik te lezen. Het verscheen eerder dit jaar als Kindle Single en bij The Atavist. Ook bol.com heeft ‘m als ebook. Overal betaal je een paar euro om te kunnen lezen. Sinds vorige week kun je The Trials Of White Boy Rick ook lezen bij Longform - gratis, maar dan moet je wel hun app downloaden.

Dat is het waard. Het verhaal, waar Hughes de hoofdpersoon en vele anderen voor sprak, is opzienbarend en meeslepend. Rick Wershe kwam op z’n 14e al in aanraking met de wereld van wapens en drugs en was binnen een paar jaar zo opgeklommen dat hij kilo’s cocaïne liet overkomen uit Miami om het in de voornamelijk zwarte east side van Detroit te verkopen. Totdat hij dus opgepakt werd en, vanwege een buitengewoon strenge wet die destijds van kracht was, levenslang kreeg.

Dat is echter niet het hele verhaal. Drie jaar voor z’n arrestatie had de politie al op de stoep gestaan. Niet omdat ze hem verdachten, maar met de vraag of hij ze misschien af en toe wat informatie kon toespelen over wie wat precies uithaalde. Hoe belandde een piepjonge blanke jongen die de FBI hielp alsnog levenslang achter de tralies, en belangrijker, waarom zit hij daar 27 jaar later nog steeds?

“Wershe told me that he would regularly meet with FBI agents and police investigators. He says he would meet them far from where he lived, so as not to be seen, then ride back with them to the neighborhood in unmarked cars, keeping his head low, pointing out dope houses and dealer hangouts. While they kept watch, he would use money they gave him to buy cocaine at drug houses, helping them amass evidence. Then he would be paid, cash in hand—a few hundred here, maybe a couple thousand for a bigger score.”

Lees het verhaal van Evan Hughes in de app van Longform (alleen voor iPhone en iPad), als Kindle Single (2,99 dollar), bij The Atavist (3,99 dollar) of bij bol.com (2,66 euro). 18.741 woorden, leestijd ongeveer 85 minuten.

    • Peter Zantingh