Waar geen mens ooit is geweest

Reizen in de ruimte in films zijn bijna zo oud als het medium zelf. Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende.

None

Le voyage dans la lune

(Georges Méliès, 1902)

Een groep astronomen wordt per kanon afgeschoten naar de maan, alwaar ze te kampen hebben met het ondergrondse volkje van de Selenieten. Een overmeesterde Seleniet weten ze mee terug te nemen naar aarde. De allereerste sciencefictionfilm.

Silent Running

(Douglas Trumbull, 1972)

Een van de eerste scififilms die net als Interstellar het thema van milieuvervuiling op de aarde centraal stelt. Bruce Dern als botanist in de ruimte, die de laatste exemplaren van flora en fauna in leven tracht te houden, in ruimteschip bij Saturnus.

The Right Stuff

(Philip Kaufman, 1983)

De film die Christopher Nolan voor de cast en crew van Interstellar heeft geprojecteerd ter inspiratie: soms ironische, vooral bewonderende lofzang op de testpiloten die van vliegtuig overstapten op raket, en als eersten voor VS de ruimte ingingen.

For All Mankind

(Al Reiner, 1989)

Een andere grote favoriet van Nolan: docu die tachtig minuten ruimtebeelden bevat van NASA, afkomstig van missies uit de jaren zestig en zeventig. Op de voice-over blikken de astronauten van destijds terug op hun buitengewone ervaringen.

Moon

(Duncan Jones, 2009)

De regisseur is de zoon van David Bowie en heeft zijn passie voor het buitenaardse dus niet van een vreemde. Schitterend existentieel drama over de eenzaamheid van een astronaut die grotendeels moederziel alleen gestationeerd is op de maan.

    • Peter de Bruijn