VN onderzoeken massaverkrachting Darfur, maar krijgen geen toegang

De vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur heeft een onderzoek ingesteld naar de massaverkrachting van tweehonderd vrouwen. Het Sudanese leger laat de onderzoekers echter niet toe tot Tabit, de plaats delict, meldt persbureau AP.

Troepen van UNAMID uit Tanzanië in Zuid-Darfur, afgelopen zomer.
Troepen van UNAMID uit Tanzanië in Zuid-Darfur, afgelopen zomer. Foto EPA/Albert Gonzalez Farran

De vredesmacht in het Sudanese Darfur heeft een onderzoek ingesteld naar de massaverkrachting van tweehonderd vrouwen en meisjes. Het Sudanese leger laat de onderzoekers echter niet toe tot Tabit, de plaats delict.

UNAMID, de gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie, laat weten “diep bezorgd” te zijn over de vermeende verkrachtingen. Onderzoekers werden tegengehouden bij een controlepost van het leger. De missie riep de Sudanese regering op haar toegang te verlenen tot Tabit, een plaats op ongeveer 45 kilometer van de hoofdstad van Noord-Darfur.

Een VN-team kreeg wel toegang tot een vluchtelingenkamp in de buurt, meldt persbureau Reuters. Daar troffen ze geen mensen aan die onlangs uit Tabit zijn gevlucht. De aanklager in Noord-Darfur verklaarde tegenover mensenrechtenvertegenwoordigers van de VN dat er bij hem geen meldingen waren binnengekomen over verkrachtingen.

Onder de radar

In grote delen van Darfur heerst sinds 2003 al anarchie. Afrikaanse stammen vechten er een bloedige oorlog uit met de overwegend Arabische regering en haar bondgenoten (plaatselijke Arabische stammen). Daarbij zijn al 300.000 mensen omgekomen.

Sinds 2007 proberen de VN en de Afrikaanse Unie samen de vrede te bewaken. Vorige maand lekte een intern rapport uit waaruit blijkt dat UNAMID cruciale informatie niet deelt met het hoofdkantoor van de VN in New York. Zo werden rapportages over aanvallen tegen burgers en blauwhelmen achtergehouden.

    • Laura Klompenhouwer